Olvi-konsernin tulos ja kasvu olivat erinomaiset vuonna 2010

Toimintavuonna 2010 Olvi-konserni saavutti uudet ennätyksensä myyntivolyymissa, liikevaihdossa ja liikevoitossa. Näissä keskeisissä mittareissa kaikki konsernin yksiköt paransivat tuloksiaan edellisvuoteen verrattuna.

Historiallinen ja poikkeuksellinen toimintavuosi
Koko konsernin liikevoitto ylitti ensimmäistä kertaa 30 miljoonan euron rajan ja kotimaan emoyhtiön liikevoitto ylitti ensimmäistä kertaa 10 miljoonan euron rajan. Olvi-konsernin liikevaihto kasvoi +9,6 prosenttia 267,5 miljoonaan euroon, myyntivolyymit kasvoivat 12,6 prosenttia 472 miljoonaan litraan ja liikevoitto kasvoi 9,8 prosenttia 30,5 miljoonaan euroon.

Toimintaolosuhteiltaan vuosi oli poikkeuksellinen. Alkuvuoden erittäin kovat pakkaset verottivat myyntiä ja kokonaiskulutusta markkinoilla kun taas ennätyksellisen lämmin ja pitkä kesäjakso mahdollisti erityisesti kivennäisvesissä, virvoitusjuomissa, kvassissa ja siidereissä ennätykselliset myynnit koko Olvi-konsernin toimialueella. Lämmin kesäsää lisäsi myös matkustusta, mikä lisäsi laiva- ja satamakaupan myyntiä.

Kotimaassa kevätjakso oli erittäin haasteellinen johtuen elintarviketeollisuuden vaikeista työmarkkinaneuvotteluista. Maaliskuussa 2010 astui voimaan ylityökielto, minkä seurauksena tuotevalikoimia jouduttiin karsimaan ja myyntiä keskitettiin kaikkein suurimpiin, tärkeimpiin ja kannattavimpiin tuotteisiin. Normaaliin valmistusrytmiin päästiin asteittain toukokuun aikana.

Runsaasti uutuuksia
Koko konsernin toimialueella lanseerattiin onnistuneita uutuuksia kannattavimpiin ja kasvaviin tuotesegmentteihin, mikä oli onnistunutta kysyntätilanteessa, jossa kokonaiskulutuksen arvioitiin laskevan. Kokonaismarkkina-asemat paranivat koko konsernin alueella ja toimitusvarmuudet olivat hyviä onnistuneen tuotannollisen toiminnan ansiosta.

Maistuvia konsernin uutuuksia


Olvi panee Pirkkaa

Loppuvuodesta 2010 aloitettiin kotimaassa Pirkka-oluen valmistus, jonka kysyntä oli erittäin myönteistä. Pirkka-oluesta tuli nopeasti kaikkein myydyin Pirkka-tuote K-ryhmässä.


Konsernin yhteinen tahtotila

Toimintavuoden 2010 aikana määriteltiin kaikille konsernin yksiköille yhteiset missiot, arvot ja visiot. Näissä korostuu tahtotila toimia monipuolisena paikalliset makutottumukset tuntevana juomatalona, positiivisia juomanautintoja kuluttajille tuottaen.

Baltian ja Valko-Venäjän haasteellisesta markkinatilanteesta selvittiin voittajana
Konsernin uudella toimialueella Valko-Venäjällä myynnin kasvu oli ripeää. Pitkäjänteinen investointiohjelma saatiin viivästyksien jälkeen hyvin käyntiin. Investointien tavoitteena on saada merkittävä kapasiteetin lisäys valmiiksi kesäsesonkiin 2011 mennessä. Virossa Olvin AS A. Le Coq oli kannattavin virolainen elintarviketeollisuuden yritys. Yhtiö onnistui avaamaan ydintuotteilleen myös vientikauppaa toimintavuoden aikana. Latvialainen A/S Cēsu Alus sai kunniamaininnan hyvänä työantajana, jonka toiminta on arvostettua myös ympäristöystävällisyyden näkökulmasta katsottuna. Liettuan liiketoiminnalle laadittiin uudet strategiat ja kasvutavoitteet, jossa keskeisenä tekijänä on vanhoja paikallisia oluen valmistuksen perinteitä kunnioittaen, muuttaa yrityksen nimi AB Ragutisista Volfas&Engelmaniksi kevään 2011 aikana.

Investoinneilla toimitusvarmuutta ja laatua
Toimintavuoden keskeisimpiä investointeja olivat Valko-Venäjän aloitettujen uuden varaston, kahden täyttölinjan, tankkikellarin ja varaston lisäksi Viron uudet pulloformaatit, Liettuan käymistankki- ja jätehiivakellareiden laajennukset, Latvian uudet täyttö-, etiketöinti- ja korkituskoneet.

  Lidskoe Pivon käymistankkien asennus     Tankki Oy Ähtäristä valmisti tankit Valko-Venäjälle  


Emoyhtiössä Suomessa investoitiin varaston sisäisen logistiikan kehittämiseen ja uusiin etiketöinti-, pahvipakkaus-, ja käärintäkoneisiin. Investoinnit valmistuivat aikatauluissaan budjetoidusti. Lisäksi emoyhtiössä aloitettiin perusteellinen energiaselvitys tilanteessa, jossa energiaverot nousevat ja ympäristöystävällisyys arvona kuluttajien päätöksenteossa voimistuu selvästi.

Kukkaro kunnossa 
Olvi-konsernin vakavaraisuus parani toimintavuoden aikana selvästi. Omavaraisuusaste oli toimintavuoden päättyessä 54,7 prosenttia, ollen 2000-luvun paras. Velkaantumisaste laski 48 prosentista 29,5 prosenttiin.