Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 3.2.2021

Pohjois-Savon Liikunta käynnistää OLVI-säätiön rahoittaman ILOLLA-hankkeen

ILOLLA-hanke tarjoaa inspiroivaa koulutusta ja liikkumisen iloa Iisalmen ja Ylä-Savon alueella toimiville seuroille sekä iisalmelaisille vähän liikkuville tai terveydellisiä riskitekijöitä omaaville yli 55-vuotiaille henkilöille. Vuosi 2021 on toiminnan pilotointivuosi. Näkymänä on kolmivuotinen hanke sekä vastaavanlaisten toimenpiteiden toteuttaminen vuosina 2022 ja 2023 myös muilla Pohjois-Savon alueilla. Hanke toteutetaan vahvassa yhteistyössä 130-juhlavuottaan viettävän Iisalmen kaupungin kanssa ja sen rahoituksesta vastaa OLVI-säätiö.

Lasten ja nuorten liikkumisen tukitoimet kuntoon

Seurakentällä on nostettu esiin lasten ja nuorten liikkumisen tukitoimien tarve, joka koskettaa useita seuroja. Toive tukitoimiin liittyvän osaamisen lisäämisestä on tullut seurojen valmentajilta ja ohjaajilta, mutta samaa toivovat myös liikkuvat lapset ja nuoret sekä heidän vanhempansa. Seuratoiminnan arjessa seurojen resurssit eivät usein tahdo riittää kattavien tukitoimien huomioimiseen ohjaamisen, valmentamisen ja muun seuratyön ohessa. Vakiintuneiden toimintatapojen tueksi kaivataan uusia ideoita ja toimintamalleja sekä konkreettisia työkaluja tukitoimien parempaan huomioimiseen viikoittaisessa ohjaus- ja valmennustoiminnassa.

Harrastamisen osa-alueet kuntoon seuroissa

Lauantaista 27.2.2021 alkaen ILOLLA-hanke tarjoaa maksutonta koulutusta lasten ja nuorten liikunnallisuutta tukevista toimista iisalmelaisille ja yläsavolaisille seuroille. Vuoden 2021 aikana koulutuksissa käsiteltäviä teemoja ovat: 1) ravitsemus, 2) henkinen hyvinvointi ja psyykkinen valmennus, 3) harjoittelun monipuolisuus sekä 4) uni ja palautuminen.

Koulutuksissa käsitellään edellä mainittujen teemojen lisäksi tukitoimien tarvetta muun muassa seurojen omien kokemusten ja käytännön esimerkkien kautta. Koulutuksilla pyritään vaikuttamaan myönteisesti lasten ja nuorten kasvuun ja kehitykseen, liikkumiseen, urheilulliseen menestykseen ja kaveriporukoissa toimimiseen. Koulutusten kautta luodaan lisäksi myönteisiä vaikutuksia perheiden ja seurojen väliseen toimintaan arjessa.

Yhteinen taustatyö ja -tuki lajista riippumatta

Hankkeen kehitysprosesseihin valitaan lisäksi erikseen viisi iisalmelaista seuraa. Valituille seuroille tarjotaan edellä mainituista koulutusteemoista seurakohtaiset koulutusillat, jotka on suunnattu seurassa harrastaville lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen.

Seurahaku on parhaillaan käynnissä. Seuroille suunnattu etäinfo hankkeesta ja sen intensiiviprosesseista järjestetään maanantaina 1.2.2021 klo 16:30–17:00.

Parempaa hyvinvointia yli 55-vuotiaille

Liikunnallisen elämäntavan löytämisellä tai liikunnan pariin tauon jälkeen palaamisella on paljon myönteisiä vaikutuksia yksilön hyvinvointiin ja terveyteen. Hyvinvoinnin kohenemisen lisäksi elämä voi monelta osin avautua aiempaa positiivisemmassa valossa ja liikunnan kautta ympärille voi löytyä uusia ihmisiä tai osallistumisen paikkoja. Henkilökohtaiseen elämäntilanteeseen sopivan liikuntatavan löytäminen ja liikunnan ilon säilyttäminen voi kuitenkin usein olla haastavaa, eikä motivaation löytäminen välttämättä onnistu yksin.

Pantterina seniori-ikään

ILOLLA-hanke tarjoaa yksilöllistä tukea liikkumisen ja elämäntavan muutoksiin. Ihmisläheisen ja inspiroivan neuvonnan kautta pyritään löytämään juuri itselle mieluisa tapa liikkua ja ylläpitää liikunnallista elämäntapaa. Hakkeen tavoitteena on yksilön toimintakyvyn säilyttäminen pitkälle seniorivuosiin.

  • Opastusta digitaidoissa: osallistuja saa osallistumisen ajaksi käyttöönsä tabletin. Etäjakson toteutus tapahtuu tabletin kautta ja mm. liikuntasuunnitelma tabletilla.

Hankkeeseen otetaan mukaan enintään 30 henkilöä tai pariskuntaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Mukaan pääsevät ne yli 55-vuotiaat iisalmelaiset, joiden kohdalla yksi tai useampi seuraavista kriteereistä täyttyy:

  • liikun liian vähän
  • minulla on terveydellisiä riskitekijöitä
  • minulla on ylipainoa
  • minulla on muutoin haasteellinen elämäntilanne.

Jotta hankkeeseen pääsevät mukaan eniten liikuntaneuvontaa tarvitsevat, valinnat tehdään yksilöllisesti puhelinkeskustelun perusteella.

Osallistumalla pääset mukaan seuraaviin sisältöihin:

  • 10 viikon lähijakso (tapaaminen kerran viikossa tiistaisin)
  • 10 viikon etäjakso
  • ravitsemusneuvontaa
  • henkilökohtainen liikuntaohjelma
  • liikuntalajikokeiluja
  • liikuntaa yhdessä liikunnanohjaajan kanssa
  • Alku- ja loppukartoitus sekä mahdollinen kehonkoostumusmittaus.

 

 

Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää:

Tarjonnasta seuroille: Niina Markkanen, puh. 050 322 3971
Tarjonnasta yli 55-vuotiaille: Esa Pietikäinen puh. 044 491 8062 ja Kalle Tenhunen puh. 044 532 8787

[email protected]
www.pohjois-savonliikunta.fi

OLVI-säätiö: Mervi Toivainen, asiamies, etunimi.sukunimi(at)olvi.fi

Share

Related: Tiedotteet


Taimenen kulkua ja luontaista lisääntymistä Luvejoessa ja Rotimojoessa edistää joukko aktiivisia talkoolaisia

2.3.2024

Luvejoen ja Rotimojoen uhanalaisen, perimältään arvokkaan taimenen elinkierto halutaan turvata kutupaikkoja kunnostamalla osakaskuntien talkooväen ja OLVI-säätiöltä saadun apurahan turvin. Herkkien ja pitkälti…

Lasten ja nuorten yliopiston Tiedeleirit

2.3.2024

Snellman EDUn Lasten ja nuorten yliopistossa tutustutaan tiedemaailmaan ja tutkimuksen tekoon toiminnallisen tekemisen ja hauskan oppimisen kautta. Tiedeleirien merkittävä mahdollistaja on OLVI-säätiö.

OLVI-säätiö vahvistamassa luontaisia hiilinieluja

16.1.2024

Metsät ovat tärkeä osa suomalaista sielunmaisemaa ja tärkein luonnonvaramme. Hyvin hoidettu metsä toimii merkittävässä roolissa hiilinieluna ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Mitä enemmän metsämme kasvavat, sitä enemmän…

OLVI-säätiön myöntämät apurahat vuonna 2023

23.11.2023

OLVI-säätiö myönsi apurahoja vuonna 2023 yhteensä 2,86 miljoonaa euroa. Apurahapotti jakaantui 204 hakijan kesken säätiön apurahakohteisiin: lapset ja nuoret: 1 004 550 euroa, vanhukset: 659 965 euroa, opintojen…

OLVI Foundation Neurochallenge – Brain health solutions with a national innovation competition

23.11.2023

The OLVI Foundation Neurochallenge innovation competition was organized on November 3-5, 2023, in the heart of the Savonia campus. The event brought together participants from several sectors and areas of expertise. The participants were…

Olvin 145-vuotinen historia herää henkiin audiovisuaalisen teknologian keinoin

11.11.2023

Panimomuseon Olvin henki -immersiivisessä tilassa sukelletaan iisalmelaisen Olvin 145-vuotiseen panimohistoriaan yhtiön perustamisesta aina lähimenneisyyteen saakka. Olvin tarinassa yhtiön vaiheita avataan audiovisuaalisen…