Accessibility tools

Sulje

Olvi 145

Lue lisää

Olvi 145 – aikamatka mallasjuoman maailmaan 

Panimomuseon uusi Olvin henki -näyttelytila hyödyntää edistynyttä audiovisuaalista teknologiaa ja elämyksellisyyttä.

Iisalmessa sijaitsevan Panimomuseon uudessa näyttelyssä voi konkreettisesti tuntea olevansa keskellä Olvi-yhtiön ja suomalaisen panimoteollisuuden historian jännittäviä tapahtumia.
Panimomuseon sydämenä sykkii upea uusi immersiivinen Olvin henki -kokemustila, jossa kerrotaan Olvin 145-vuotisesta historiasta osana suomalaista panimoteollisuutta. Immersiotilassa kävijöille luodaan aisteja kutitteleva elämyksellinen kokemus, jonka pariin voi tulla viihtymään uudestaankin.

Panimon historia välitetään näyttelyvieraille mieleenpainuvilla tarinankerronnan keinoilla hyödyntäen edistynyttä audiovisuaalista teknologiaa. Näyttelyn toteutuksessa on hyödynnetty monipuolisesti näyttöpintoja, monikanavaista ääntä, interaktiivisia sisältöjä ja jopa tuntoaistia aktivoivia multimediaelementtejä.

Kolmiosainen näyttelykokonaisuus:
1) Oluen valmistusta ja vanhaa esineistöä kuvaava perusnäyttely
2) Olvin henki -elämystila, Olvi 145 vuotta historiatarina
3) Vanhan ajan konttori ja laboratorio sekä menneen ajan mainosmaailman tunnelmatila.

  • Omatoimiretki museolla ja Olvin henki -elämystilassa: museo on avoinna ma–pe klo 8.00–14.00 Olvi-oluthallin aukioloaikoina, ei pääsymaksua, ei opasta.
  • Yksityistilaisuus aukioloaikojen ulkopuolella ma–la klo 16.00–18.00 sovittavissa erillismaksusta Ravintola Olvi-oluthallin kanssa.
  • Ryhmät:  Varaa maksuton museo-opastus ryhmille (min. 4 hlöä) Olvi-oluthallin aukioloaikoina. Kierroksia voi varata ma–pe klo 9.00–14.00 väliselle ajalle sopimuksen mukaan.
  • Varaukset ennakkoon soittamalla:
    puh.  044 276 7729 | Ylä-Savon oppaat
  • Muina aikoina sopimuksen mukaan. Vierailu aukioloaikojen ulkopuolella maksullinen.

Tervetuloa aikamatkalle mallasjuoman kuohuvaan maailmaan!

Ravintolalounas Olvi-oluthallin lounasravintolassa ma-pe klo 10.00-13.00.

Panimomuseon VERKKOKAUPPA

Yhteystiedot: Panimomuseo | Olvi-oluthalli, Luuniemenkatu 4, 74100 Iisalmi > Sijainti
#visitiisalmi #iisalmiregion #iisalmijatienoot

Oluen matka maltaista tuoppiin on ollut pitkä ja vaiherikas. Oluella on maksettu sotilaiden palkkoja, sitä on käytetty maksuvälineenä sekä lääkeaineena, ja löytyypä siitä maininta jopa Hammurabin laissakin, jossa olutta ylihintaan myyvät kapakoitsijat määrättiin hukutettaviksi. Tiettävästi vanhin dokumentti oluen juomisesta on  4 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, ja se on löydetty Mesopotamiasta.

Jo muinaissuomalaiset esi-isämme nauttivat olutta ja kansalliseepoksemme Kalevala kuvaakin vuolaasti oluenpanoa. Juoman tärkeää merkitystä korostanee se, että oluenpanosta kerrotaan Kalevalassa monisanaisemmin kuin maailman luomisesta. Olipa oluella omat jumalolentonsakin kuten Pellonpekko, joka antoi ohralle kasvun ja Osmotar, oluen seppä. Paljon myöhemmin, vuonna 1853, kansalliskirjailijamme Sakari Topelius lanseerasi aatteen, jossa mainitaan, että olut on hyvää, ravitsevaa ja kylmänäkin nautittuna lämmittävää ja terveellistä.

Iisalmessa on valmistettu olutta menestyksellä jo 145 vuotta. Oluen mielenkiintoiseen historiaan voi tutustua OLVI-säätiön vuonna 1988 perustamassa panimomuseossa. Museo esittelee monipuolisesti juoman kehitystyötä ja valmistusta vaihe vaiheelta. Museovierailija voi paneutua yli sadan vuoden takaiseen olutesineistöön.

Ainutlaatuinen panimomuseo sijaitsee Iisalmessa Olvi-oluthallilla, aivan Olvin panimon kupeessa. Museokierroksen jälkeen vierailijat voivat nauttia Olvi-oluthallin ravintolassa maukkaan ja monipuolisen lounaan tai aateloida museoretken Olvi-olut Tastingilla.