Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 24.5.2022

Ilo yltää kaikkialle – Sairaalahuvipuisto avautui Taysiin

Maailman ensimmäinen sairaalahuvipuisto vietti avajaisiaan Taysissa 24.5.2022. Särkänniemen ideoima ja suunnittelema ja yhteistyökumppaneiden toteuttama kokonaisuus ilahduttaa Taysin lasten ja nuorten sairaalan pieniä potilaita ilmaiseksi.

Särkänniemi ja Tampereen yliopistollinen sairaala Tays avaavat maailman ensimmäisen Sairaalahuvipuiston Taysin pääaulan yhteyteen. Huvipuiston kutsuvierasavajaisia vietettiin tiistaina 24.5.2022, ja yleisölle huvipuisto on avoinna keskiviikosta 25.5.2022 alkaen. Sairaalahuvipuisto Taysin lasten ja nuorten sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen suunnattu elämysympäristö, jonka tarkoituksena on tuoda iloa ja perheiden yhdessäoloa myös sellaisiin elämänvaiheisiin, jossa lapsella ei ole mahdollisuutta lähteä sairaalan ulkopuolelle.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä on onnellinen siitä, että huvipuisto päästään avaamaan.

”Käynnistimme Sairaalahuvipuiston kehittämiseen Ilo yltää kaikkialle -projektin jo vuonna 2017, mutta monet tekijät, joista korona ei ole vähäisin, ovat viivästyttäneet Sairaalahuvipuiston avausta. Nyt kuitenkin pääsemme avaamaan maailman mittakaavassa uniikin huvipuiston ja olemme siitä hyvin ylpeitä. Sairaalahuvipuisto on tärkein Särkänniemen yhteiskuntavastuuhankkeista. Olemme laittaneet tähän taloudellisia panostuksia, mutta ennen kaikkea sydämemme”, Seppälä kertoo.

Hauskanpitoa ilman rajoitteita

Sairaalahuvipuisto on seikkailemisen, pelailun ja leikkimisen paikka, ja siellä voi viettää myös vaikkapa pienen potilaan syntymäpäiväjuhlia. Huvipuistoon on suunniteltu myös monipuolista lastenkulttuuria. Huvipuisto toimii tukikohtana sairaalan esiintyjille, kuten sairaalaklovneille, jotka viettävät Sairaalahuvipuiston avautuessa 20-vuotissynttäreitään. Huvipuiston pääkohderyhmä ovat erityisesti 3–10-vuotiaat lapset. Alue on suunnattu lapsipotilaille, heidän läheisilleen sekä lapsille, jotka vierailevat sairaalassa.

”Olemme kehittäneet Sairaalahuvipuistosta monipuolisen kokonaisuuden niin, että lapsen ikä ja fyysiset kyvyt eivät rajaisi hauskanpitoa. Sisällöt perustuvat seikkailullisuuteen ja yllätykselliseen itse tekemiseen. Projektin toteutuksesta vastaavat alan huippusuunnittelijat Lappset Creativelta”, kertoo Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo.

Monelle lapselle sairaalakäynti voi olla pelottavakin kokemus, mutta sairaalahuvipuisto voi tehdä vierailusta hauskemman.

”Tämä on yksi keino parantaa lapsipotilaiden ja lapsiperheiden viihtyvyyttä ja hälventää sairaalakäyntiin mahdollisesti kohdistuvia pelkoja”, kertoo Taysin kehittämisjohtaja Arto Ranta.

Yhteistyökumppanit mahdollistajina

Ilo yltää kaikkialle -projektin mahdollistajina on alusta lähtien ollut yhteistyökumppaneita. Särkänniemen ja Taysin lisäksi perustajakumppaneihin kuuluvat Ingman, OLVI-säätiö, Lappset Creative sekä Tampereen Lastenklinikan Tuki ry, joka operoi puistoa käytännössä. Sairaalahuvipuisto on avoinna ke 25.5.2022 alkaen päivittäin klo 12–18, ja paikalla on aina Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n sairaalahuvipuistotyöntekijä.

”Sairaalahuvipuiston operointi sopii mainiosti Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n toiminnaksi. Olemme vuodesta 2018 järjestäneet kivaa tekemistä sairaala-arjen vastapainoksi Taysin lapsipotilaille perheineen, ja olemme tästä innoissamme”, kertoo Lastenklinikan Tuki Ry:n toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi.

OLVI-säätiö myönsi Tampereen sairaalahuvipuiston tuki ry:lle 200 000 euron apurahan sairaalahuvipuiston perustamiseksi. OLVI-säätiön tavoitteena on mahdollistaa lapsen elämää ilostuttavat asiat tasavertaisesti ja turvallisesti sairaudesta huolimatta.

”Ilo yltää kaikkialle, näin myös sairaiden lasten sydämiin”, kertoo OLVI-säätiön asiamies Mervi Toivainen.

Myös Ingman-jäätelöt tukee sairaalahuvipuistoa 200 000 eurolla.

”Meille on sydämenasia olla mukana tekemässä hyvää, joka kestää jäätelöäkin pidempään. Haluamme mahdollistaa ikimuistoisia onnenhetkiä lapsiperheille, ja tarjota pienen irtioton sairauden jaksottamaan arkeen”, kertoo Ingmanin markkinointipäällikkö Lotta Blomster.

Sairaalahuvipuiston toimintaa ovat tukeneet myös Pirkanmaan kulttuurirahasto, Kiwa Inspecta, Nanoksi, Vincit sekä Pirte.

Kurkkaa huvipuistoon >

Kuva: Särkänniemi

Share

Related: Tiedotteet


OLVI-säätiö tukee Kummien kanssa hanketta lapsen elämänlaadun parantamiseksi palliatiivisessa hoidossa ja pitkittyneen kivun hoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

17.4.2024

25 % lapsista ja nuorista kokee jossakin vaiheessa lapsuuttaan yli 3 kuukautta jatkunutta kipua. Lasten pitkittynyt kipu onkin ollut viime vuosina enenevissä määrin tunnistettavissa merkittäväksi terveysongelmaksi.…

Taimenen kulkua ja luontaista lisääntymistä Luvejoessa ja Rotimojoessa edistää joukko aktiivisia talkoolaisia

2.3.2024

Luvejoen ja Rotimojoen uhanalaisen, perimältään arvokkaan taimenen elinkierto halutaan turvata kutupaikkoja kunnostamalla osakaskuntien talkooväen ja OLVI-säätiöltä saadun apurahan turvin. Herkkien ja pitkälti…

Lasten ja nuorten yliopiston Tiedeleirit

2.3.2024

Snellman EDUn Lasten ja nuorten yliopistossa tutustutaan tiedemaailmaan ja tutkimuksen tekoon toiminnallisen tekemisen ja hauskan oppimisen kautta. Tiedeleirien merkittävä mahdollistaja on OLVI-säätiö.

OLVI-säätiö vahvistamassa luontaisia hiilinieluja

16.1.2024

Metsät ovat tärkeä osa suomalaista sielunmaisemaa ja tärkein luonnonvaramme. Hyvin hoidettu metsä toimii merkittävässä roolissa hiilinieluna ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Mitä enemmän metsämme kasvavat, sitä enemmän…

OLVI-säätiön myöntämät apurahat vuonna 2023

23.11.2023

OLVI-säätiö myönsi apurahoja vuonna 2023 yhteensä 2,86 miljoonaa euroa. Apurahapotti jakaantui 204 hakijan kesken säätiön apurahakohteisiin: lapset ja nuoret: 1 004 550 euroa, vanhukset: 659 965 euroa, opintojen…

OLVI Foundation Neurochallenge – Brain health solutions with a national innovation competition

23.11.2023

The OLVI Foundation Neurochallenge innovation competition was organized on November 3-5, 2023, in the heart of the Savonia campus. The event brought together participants from several sectors and areas of expertise. The participants were…