Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 13.8.2023

Museoretki mallasjuoman maailmaan – Panimomuseo avautui yleisölle

OLVI-säätiön ylläpitämän Panimomuseon perusnäyttelytilan remontti on valmistunut. Panimomuseon perusnäyttely on avoinna yleisölle Olvi-oluthallilla sijaitsevissa museon tiloissa arkisin klo 7.00–14.00. Iisalmessa Olvin panimon naapurissa sijaitseva Panimomuseo on yksi säätiön kotiseututyön kohteista. Museovierailu on pääsymaksuton.

OLVI-säätiö perusti panimomuseon vuonna 1988. Olvin pitkäaikainen panimomestari Herbert Groschup keräsi kokoelmiltaan laajan ja ainutlaatuisen panimomuseon esineistön Suomesta ja Euroopasta. Osa esineistä on saatu myös lahjoituksina. Oluen valmistuksessa käytetty esineistö sijoittuu pääosin 1800-luvun loppu- ja 1900-luvun alkupuoleen.

Museon ensimmäinen näyttelytila rakentui vanhaan tullirakennukseen Iisalmen satamaan. Nykyinen tila Olvi-oluthallilla Iisalmen satamaa vastapäätä remontoitiin varastohallista museokäyttöön vuonna 1993. Museon perusnäyttely uusittiin edellisen kerran vuonna 2007.

Kesän 2023 aikana remontoitiin museon perusnäyttelytila. Museo sai lisätilaa tuloaulaa varten. Aula esittelee edesmenneet panimotoiminnan aloittaneet ja sitä vahvasti kehittäneet suvun henkilöt sekä Olvilla elämäntyötänsä tekevät ja jo tehneet Åberg-Hortling -panimosuvun jäsenet viidessä sukupolvessa.

QR-koodilla vierailija pääsee kuuntelemaan W.G. Åbergin kuvitteelliset tunnelmat tänä päivänä hänen pohtiessaan Olvin 145-vuotista menestystarinaa Poroveden rannalla. Panimomuseo Åbergin tarinoineen on yksi Ylä-Savon historiaan sukeltavan ”Vesi loi uutta” -kulttuurireitin kohteista.

Museon perusnäyttelyä tukemaan on asennettu museotilan valaistuksen energiatehokkaaksi säätävä väyläpohjainen kiinteistöautomaatiojärjestelmä ja museokokemusta syventävä tilojen älykäs äänimaailma. Äänimaailman kautta raaka-ainehuoneen, kellarin ja pullotussalin esineistöt saavat uusia, mystisiäkin ulottuvuuksia. Raaka-ainehuoneessa kävijät pääsevät lisäksi maistamaan maltaita sekä selaamaan diginäytöiltä raaka-aineisiin ja mallastusprosessiin liittyvää tietoa.

Museonäyttelyn rakentaminen ja näyttelyn sisällön syventäminen jatkuvat syksyn aikana. Nyt avattu perusnäyttely on yksi osa rakenteilla olevasta kolmiosaisesta panimohistorianäyttelystä. Immersiivinen Olvin henki -tila valmistuu sisältöineen elämystilaksi, jossa kävijä pääsee kokemaan Olvin 145-vuotisen menestystarinan nähden, kuullen ja jopa tuntien. Tarinan kielet ovat suomi ja englanti. Säätiön tavoitteena on, että tila valmistuu lokakuulle 2023 Olvin 145-vuotissyntymäpäivää kunnioittamaan.

Tulevaisuudessa immersiivisessä tilassa panimohistoria kohtaa nykyisyyden. Vuoden 2024 kuluessa tämän päivän panimoteollisuusautomaatiotekniikka avautuu yleisölle immersiivisen Olvi-panimokierroksen kautta.

Museon kolmanteen osaan rakentuu panimon oheistoimintoja kuvaava näyttelyosio. Vierailija pääsee tutustumaan 1950-luvun konttori- ja laboratorionäkymään sekä uppoutumaan Olvin mainosmaailman tunnelmiin menneiltä ajoilta.

OLVI-säätiön toimialue on Itä-Suomi. Kotiseututyötä tukemalla säätiö tallentaa arvokasta kulttuuriperintöä, vahvistaa alueen identiteettiä ja lisää elinvoimaa.

Elämyksellisen museoretken toteuttajiksi on valikoitunut oman alueen osaajia. Toimijat ovat pääosin iisalmelaisia yrityksiä ja toimijoita. Säätiö vahvistaa toimialueensa elinvoimaa ostamalla palvelut läheltä.

Museoretki mallasjuoman maailmaan -toteuttajat:

 • Savon Laaturakennus
 • Insinööritoimisto Savolainen /Savoplan arkkitehtisuunnittelu, Iida-Maria Honkanen
 • Sähkötoimisto Murtola
 • LT-suunnittelu
 • Mainospalvelu Manti, Marjatta Ollikainen
 • Oioi, Sami Kämppi, Antti Kaukinen, Aki Päivärinne, tilojen älykäs äänimaailma + Olvin henki -virtuaalitilan immersiivinen elämys Olvi 145 -vuotta
 • 4Business, Janne Lankinen – älykäs tila (äänentoistoratkaisu toteutettu Genelecin äänentoistotekniikalla)
 • Ateljee Mainos Oy
 • Savon Lasituote Oy
 • Apollokaihdin
 • Puusepänliike Komulainen Ky
 • Kartanon Mittakaluste
 • Lunawood
 • Sonkajärven Pullomuseo
 • Viking Malt
 • Mähösen musiikkikauppa

Tuotteistamiseen ja matkailumarkkinointiin tukea ja ideoita on saatu Iisalmi ja tienoot matkailuryhmästä, jonka yksi aktiivisista toimijoista OLVI-säätiö /Panimomuseo on ollut vuodesta 2019 alkaen. Kestävää kasvua Ylä-Savon matkailuun -hanke antoi taustadataa ja vahvistusta uudistustarpeelle.

Panimomuseo tarjoaa vieraalle myös makumatkan, sillä museovierailun voi päättää Ravintola Olvi-oluthallin lounaaseen tai Olvi-olut Tastingiin. Olvi-oluthalli tarjoaa myös tapahtuma- ja kokoustiloja. 

Projekti- ja museonäyttelyn työryhmä: Timo Hortling, OLVI-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja, Marjatta Ollikainen, Pasi Tuppurainen ja Mervi Toivainen, OLVI-säätiön asiamies.

Panimomuseotoimintaa kehitettiin projektin kuluessa myös laatunäkökulmasta. Museolle myönnettiin Laatutonni Q1000-diplomi. Matkailualalle räätälöity ja kansainvälisiin laatupalkintokriteereihin pohjautuvasta Perho PROn Laatutonni Q1000 -laadunkehittämisohjelma ja siitä myönnettävä Laatutonni-diplomi luovat matkailualan yritykselle uskottavuutta myös kansainvälisillä markkinoilla.

Lisätietoja:
OLVI-säätiö

Mervi Toivainen
asiamies
+358505484383
mervi.toivainen(at)olvi.fi


OLVI-säätiön Panimomuseo 

 • Omatoimiretki museolla: museo on avoinna ma-pe klo 7.00–14.00, ei pääsymaksua, ei opasta.
 • Ryhmät:  Varaa maksuton museo-opastus ryhmille (min. 4 hlöä) Olvi-oluthallin aukioloaikoina. Kierroksia voi varata ma-pe klo 9.00–14.00 väliselle ajalle sopimuksen mukaan.
 • Varaukset ennakkoon soittamalla:
  puh. 0400 492 001 tai 044 276 7729 | Ylä-Savon oppaat

Tervetuloa aikamatkalle mallasjuoman kuohuvaan maailmaan!

Ravintolalounas Olvi-oluthallin lounasravintolassa ma-pe klo 10.00–13.00.

Panimomuseon VERKKOKAUPPA

Yhteystiedot: Panimomuseo | Olvi-oluthalli, Luuniemenkatu 4, 74100 Iisalmi > Sijainti
#visitiisalmi #iisalmiregion #iisalmijatienoot

Share

Related: Tiedotteet


Lasten kivunhoitoon kehitetään uusia lääkkeettömiä ja perhettä tukevia menetelmiä säätiötuella

20.6.2024

Moni kipua kokeva lapsipotilas hyötyy esimerkiksi taideterapiasta. Palliatiivisessa ja saattohoidossa voidaan tukea sairastavia lapsia kotioloissa. OLVI-säätiö on tukenut useita lapsipotilaiden hoitoa kehittäviä ja…

Uudisraivaajien maa – Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot

11.6.2024

OLVI-säätiön rahoittamassa Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen tutkijoiden toteuttamassa kolmevuotisessa projektissa selvitettiin millaiset ovat nykyisen Ylä-Savon alueen taloudellisen ja sosiaalisen…

OLVI-säätiö tukee Kummien kanssa hanketta lapsen elämänlaadun parantamiseksi palliatiivisessa hoidossa ja pitkittyneen kivun hoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

17.4.2024

25 % lapsista ja nuorista kokee jossakin vaiheessa lapsuuttaan yli 3 kuukautta jatkunutta kipua. Lasten pitkittynyt kipu onkin ollut viime vuosina enenevissä määrin tunnistettavissa merkittäväksi terveysongelmaksi.…

Taimenen kulkua ja luontaista lisääntymistä Luvejoessa ja Rotimojoessa edistää joukko aktiivisia talkoolaisia

2.3.2024

Luvejoen ja Rotimojoen uhanalaisen, perimältään arvokkaan taimenen elinkierto halutaan turvata kutupaikkoja kunnostamalla osakaskuntien talkooväen ja OLVI-säätiöltä saadun apurahan turvin. Herkkien ja pitkälti…

Lasten ja nuorten yliopiston Tiedeleirit

2.3.2024

Snellman EDUn Lasten ja nuorten yliopistossa tutustutaan tiedemaailmaan ja tutkimuksen tekoon toiminnallisen tekemisen ja hauskan oppimisen kautta. Tiedeleirien merkittävä mahdollistaja on OLVI-säätiö.

OLVI-säätiö vahvistamassa luontaisia hiilinieluja

16.1.2024

Metsät ovat tärkeä osa suomalaista sielunmaisemaa ja tärkein luonnonvaramme. Hyvin hoidettu metsä toimii merkittävässä roolissa hiilinieluna ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Mitä enemmän metsämme kasvavat, sitä enemmän…