Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 11.11.2023

Olvin 145-vuotinen historia herää henkiin audiovisuaalisen teknologian keinoin

Panimomuseon Olvin henki -immersiivisessä tilassa sukelletaan iisalmelaisen Olvin 145-vuotiseen panimohistoriaan yhtiön perustamisesta aina lähimenneisyyteen saakka. Olvin tarinassa yhtiön vaiheita avataan audiovisuaalisen teknologian keinoin aisteja herättävästi ja elämyksellisesti.  

Iisalmessa sijaitsevan Panimomuseon uudessa näyttelyssä voi konkreettisesti tuntea olevansa keskellä Olvi-yhtiön ja suomalaisen panimoteollisuuden historian jännittäviä tapahtumia.  Panimomuseon sydämenä sykkii upea uusi immersiivinen Olvin henki -kokemustila, jossa kerrotaan Olvin 145-vuotisesta historiasta osana suomalaista panimoteollisuutta.

Immersiotilassa kävijöille luodaan aisteja kutitteleva elämyksellinen kokemus, jonka pariin voi tulla viihtymään uudestaankin. Panimon historia välitetään näyttelyvieraille mieleenpainuvilla tarinankerronnan keinoilla hyödyntäen edistynyttä audiovisuaalista teknologiaa. Näyttelyn toteutuksessa on hyödynnetty monipuolisesti näyttöpintoja, monikanavaista ääntä, interaktiivisia sisältöjä ja jopa tuntoaistia aktivoivia multimediaelementtejä.

Näyttelyn tarinat on koostettu laajasta Olvin ja Panimomuseon aineistosta eri aikakausilta: alkaen Olvi-yhtiön perustamisen ajoilta 1800-luvun lopulta ja ulottuen aina tähän päivään asti.

“Olvin henki -tilaan syntyi eräänlainen kahdeksanosainen immersiivinen dokumenttielokuva. Tavoitteena on luoda kokemus, jossa kävijä kokee olevansa keskellä historian tapahtumia”, sanoo OiOin toimitusjohtaja Sami Kämppi.

Myös näyttelyn äänisuunnittelu vie kuulemaan oluen panemisen eri vaiheiden ääniä sekä panimossa aikoinaan käytettyjen laitteiden tuottamaa kiihkeästi sykkivää koneiden sinfoniaa. Moniaistisen tilan äänisuunnittelu kurottaa myös tuntoaistin puolelle tärisevän lattiansa kautta.

Immersiotilan toteuttamiseen osallistui paljon eri alojen huippuosaajia. Sisältöjen tuotannosta vastasi OiOi. Käsikirjoituksen koostamisesta historiallisten yksityiskohtien pohjalta vastasi tekstin ammattilainen, vapaa toimittaja Elina Jäntti. Tarinan lukijaääninä ovat ammattinäyttelijät Risto Kopperi ja Tuuli Anikari.

Museon teknisen suunnittelun sekä teknologiaratkaisujen asennus- ja ohjelmointityöt teki 4business. Käyttöliittymän tynnyrin viimeisteli hienopuuseppä Tommi Alatalo.

“Esitysteknisten ratkaisujen suunnittelussa ja toteutuksessa tavoitteena oli tarjota vierailijoille kokonaisvaltainen ja moniaistillinen kokemus OLVI-säätiön vision ja OiOin suunnittelemien sisältöjen sekä äänisuunnittelun pohjalta. Tässä onnistuttiin koko hanketiimin yhteistyöllä erinomaisesti”, kertoo 4business Oy:n operatiivinen johtaja Janne Lankinen.

”Olvi-brändi kiinnostaa laajasti. OLVI-säätiö halusi kunnioittaa Olvin 145-vuotista menestystarinaa, ja tuoda sen koettavaksi veloituksetta yhteiseksi hyväksi. Meillä oli onni saada mukaan taitavat osaajat, jotka jalkauttivat säätiön tahtotilan uskomattoman luovasti”, kiittelee OLVI-säätiön asiamies Mervi Toivainen.

Panimomuseon uudistusprojektiin väsymättömän työpanoksensa antoivat myös ohjaus- ja työryhmässä työskennelleet Marjatta Ollikainen, Mainospalvelu Manti, Pasi Tuppurainen sekä OLVI-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Timo Hortling.

Kiireetön museoretki mallasjuoman maailmaan

Panimomuseo ja Olvin henki -tila ovat avoinna yleisölle veloituksetta Olvi-oluthallilla sijaitsevissa tiloissa arkisin maanantaista perjantaihin klo 8.00–14.00 Olvi-oluthallin aukioloaikoina. Olvin henki -tilaan mahtuu 30 katsojaa. Tarinan kesto: 1 h 15 min. Myös museon perusnäyttelyyn tutustumiseen kannattaa varata aikaa vähintään tunti.

Olvin henki -immersiotila on avoinna hallin aukioloaikoina Hop on–Hop off -periaatteella ilman ajanvarausta. Kävijä ohjaa historiatarinaa kosketusnäytön avulla. Museoretki mallasjuoman maailmaan -kokonaisuus on suunniteltu itsenäisesti toteutettavaksi ja tutustuttavaksi.

Panimomuseoretkeen voi yhdistää myös makumatkan. Ravintola Olvi-oluthallin lounasbuffa on avoinna arkisin klo 10.00–13.00. Museoretken yhteyteen voi ostaa Olvi-olut Tastingin.

Lisätietoja:
Sami Kämppi, Oioi Collective Oy, +358 40 820 4561, www.oioi.fi, [email protected]
Janne Lankinen, operatiivinen johtaja, 4Business, +358 400 602775 www.4business.fi [email protected]

Mervi Toivainen, OLVI-säätiö, asiamies +358 50 548 4383, [email protected]

Share

Related: Tiedotteet


Lasten kivunhoitoon kehitetään uusia lääkkeettömiä ja perhettä tukevia menetelmiä säätiötuella

20.6.2024

Moni kipua kokeva lapsipotilas hyötyy esimerkiksi taideterapiasta. Palliatiivisessa ja saattohoidossa voidaan tukea sairastavia lapsia kotioloissa. OLVI-säätiö on tukenut useita lapsipotilaiden hoitoa kehittäviä ja…

Uudisraivaajien maa – Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot

11.6.2024

OLVI-säätiön rahoittamassa Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen tutkijoiden toteuttamassa kolmevuotisessa projektissa selvitettiin millaiset ovat nykyisen Ylä-Savon alueen taloudellisen ja sosiaalisen…

OLVI-säätiö tukee Kummien kanssa hanketta lapsen elämänlaadun parantamiseksi palliatiivisessa hoidossa ja pitkittyneen kivun hoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

17.4.2024

25 % lapsista ja nuorista kokee jossakin vaiheessa lapsuuttaan yli 3 kuukautta jatkunutta kipua. Lasten pitkittynyt kipu onkin ollut viime vuosina enenevissä määrin tunnistettavissa merkittäväksi terveysongelmaksi.…

Taimenen kulkua ja luontaista lisääntymistä Luvejoessa ja Rotimojoessa edistää joukko aktiivisia talkoolaisia

2.3.2024

Luvejoen ja Rotimojoen uhanalaisen, perimältään arvokkaan taimenen elinkierto halutaan turvata kutupaikkoja kunnostamalla osakaskuntien talkooväen ja OLVI-säätiöltä saadun apurahan turvin. Herkkien ja pitkälti…

Lasten ja nuorten yliopiston Tiedeleirit

2.3.2024

Snellman EDUn Lasten ja nuorten yliopistossa tutustutaan tiedemaailmaan ja tutkimuksen tekoon toiminnallisen tekemisen ja hauskan oppimisen kautta. Tiedeleirien merkittävä mahdollistaja on OLVI-säätiö.

OLVI-säätiö vahvistamassa luontaisia hiilinieluja

16.1.2024

Metsät ovat tärkeä osa suomalaista sielunmaisemaa ja tärkein luonnonvaramme. Hyvin hoidettu metsä toimii merkittävässä roolissa hiilinieluna ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Mitä enemmän metsämme kasvavat, sitä enemmän…