Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 11.11.2023

Olvin 145-vuotinen historia herää henkiin audiovisuaalisen teknologian keinoin

Panimomuseon Olvin henki -immersiivisessä tilassa sukelletaan iisalmelaisen Olvin 145-vuotiseen panimohistoriaan yhtiön perustamisesta aina lähimenneisyyteen saakka. Olvin tarinassa yhtiön vaiheita avataan audiovisuaalisen teknologian keinoin aisteja herättävästi ja elämyksellisesti.  

Iisalmessa sijaitsevan Panimomuseon uudessa näyttelyssä voi konkreettisesti tuntea olevansa keskellä Olvi-yhtiön ja suomalaisen panimoteollisuuden historian jännittäviä tapahtumia.  Panimomuseon sydämenä sykkii upea uusi immersiivinen Olvin henki -kokemustila, jossa kerrotaan Olvin 145-vuotisesta historiasta osana suomalaista panimoteollisuutta.

Immersiotilassa kävijöille luodaan aisteja kutitteleva elämyksellinen kokemus, jonka pariin voi tulla viihtymään uudestaankin. Panimon historia välitetään näyttelyvieraille mieleenpainuvilla tarinankerronnan keinoilla hyödyntäen edistynyttä audiovisuaalista teknologiaa. Näyttelyn toteutuksessa on hyödynnetty monipuolisesti näyttöpintoja, monikanavaista ääntä, interaktiivisia sisältöjä ja jopa tuntoaistia aktivoivia multimediaelementtejä.

Näyttelyn tarinat on koostettu laajasta Olvin ja Panimomuseon aineistosta eri aikakausilta: alkaen Olvi-yhtiön perustamisen ajoilta 1800-luvun lopulta ja ulottuen aina tähän päivään asti.

“Olvin henki -tilaan syntyi eräänlainen kahdeksanosainen immersiivinen dokumenttielokuva. Tavoitteena on luoda kokemus, jossa kävijä kokee olevansa keskellä historian tapahtumia”, sanoo OiOin toimitusjohtaja Sami Kämppi.

Myös näyttelyn äänisuunnittelu vie kuulemaan oluen panemisen eri vaiheiden ääniä sekä panimossa aikoinaan käytettyjen laitteiden tuottamaa kiihkeästi sykkivää koneiden sinfoniaa. Moniaistisen tilan äänisuunnittelu kurottaa myös tuntoaistin puolelle tärisevän lattiansa kautta.

Immersiotilan toteuttamiseen osallistui paljon eri alojen huippuosaajia. Sisältöjen tuotannosta vastasi OiOi. Käsikirjoituksen koostamisesta historiallisten yksityiskohtien pohjalta vastasi tekstin ammattilainen, vapaa toimittaja Elina Jäntti. Tarinan lukijaääninä ovat ammattinäyttelijät Risto Kopperi ja Tuuli Anikari.

Museon teknisen suunnittelun sekä teknologiaratkaisujen asennus- ja ohjelmointityöt teki 4business. Käyttöliittymän tynnyrin viimeisteli hienopuuseppä Tommi Alatalo.

“Esitysteknisten ratkaisujen suunnittelussa ja toteutuksessa tavoitteena oli tarjota vierailijoille kokonaisvaltainen ja moniaistillinen kokemus OLVI-säätiön vision ja OiOin suunnittelemien sisältöjen sekä äänisuunnittelun pohjalta. Tässä onnistuttiin koko hanketiimin yhteistyöllä erinomaisesti”, kertoo 4business Oy:n operatiivinen johtaja Janne Lankinen.

”Olvi-brändi kiinnostaa laajasti. OLVI-säätiö halusi kunnioittaa Olvin 145-vuotista menestystarinaa, ja tuoda sen koettavaksi veloituksetta yhteiseksi hyväksi. Meillä oli onni saada mukaan taitavat osaajat, jotka jalkauttivat säätiön tahtotilan uskomattoman luovasti”, kiittelee OLVI-säätiön asiamies Mervi Toivainen.

Panimomuseon uudistusprojektiin väsymättömän työpanoksensa antoivat myös ohjaus- ja työryhmässä työskennelleet Marjatta Ollikainen, Mainospalvelu Manti, Pasi Tuppurainen sekä OLVI-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Timo Hortling.

Kiireetön museoretki mallasjuoman maailmaan

Panimomuseo ja Olvin henki -tila ovat avoinna yleisölle veloituksetta Olvi-oluthallilla sijaitsevissa tiloissa arkisin maanantaista perjantaihin klo 8.00–14.00 Olvi-oluthallin aukioloaikoina. Olvin henki -tilaan mahtuu 30 katsojaa. Tarinan kesto: 1 h 15 min. Myös museon perusnäyttelyyn tutustumiseen kannattaa varata aikaa vähintään tunti.

Olvin henki -immersiotila on avoinna hallin aukioloaikoina Hop on–Hop off -periaatteella ilman ajanvarausta. Kävijä ohjaa historiatarinaa kosketusnäytön avulla. Museoretki mallasjuoman maailmaan -kokonaisuus on suunniteltu itsenäisesti toteutettavaksi ja tutustuttavaksi.

Panimomuseoretkeen voi yhdistää myös makumatkan. Ravintola Olvi-oluthallin lounasbuffa on avoinna arkisin klo 10.00–13.00. Museoretken yhteyteen voi ostaa Olvi-olut Tastingin.

Lisätietoja:
Sami Kämppi, Oioi Collective Oy, +358 40 820 4561, www.oioi.fi, [email protected]
Janne Lankinen, operatiivinen johtaja, 4Business, +358 400 602775 www.4business.fi [email protected]

Mervi Toivainen, OLVI-säätiö, asiamies +358 50 548 4383, [email protected]

Share

Related: Tiedotteet


OLVI-säätiön myöntämät apurahat vuonna 2023

23.11.2023

OLVI-säätiö myönsi apurahoja vuonna 2023 yhteensä 2,86 miljoonaa euroa. Apurahapotti jakaantui 204 hakijan kesken säätiön apurahakohteisiin: lapset ja nuoret: 1 004 550 euroa, vanhukset: 659 965 euroa, opintojen…

OLVI Foundation Neurochallenge – Brain health solutions with a national innovation competition

23.11.2023

The OLVI Foundation Neurochallenge innovation competition was organized on November 3-5, 2023, in the heart of the Savonia campus. The event brought together participants from several sectors and areas of expertise. The participants were…

Olvin 145-vuotinen historia herää henkiin audiovisuaalisen teknologian keinoin

11.11.2023

Panimomuseon Olvin henki -immersiivisessä tilassa sukelletaan iisalmelaisen Olvin 145-vuotiseen panimohistoriaan yhtiön perustamisesta aina lähimenneisyyteen saakka. Olvin tarinassa yhtiön vaiheita avataan audiovisuaalisen…

Säätiöverkostolta yli 800 000 euroa rahoitusta pohjoissavolaisille hankkeille

4.9.2023

Viisi Pohjois-Savossa toimivaa säätiötä on myöntänyt osana yhteistyötään apurahoja kolmelle hankkeelle yhteensä noin 825 000 euroa. Hankkeissa tutkitaan ja selvitetään erityisesti Pohjois-Savon alueen ikääntyneiden asukkaiden…

Museoretki mallasjuoman maailmaan – Panimomuseo avautui yleisölle

13.8.2023

OLVI-säätiön ylläpitämän Panimomuseon perusnäyttelytilan remontti on valmistunut. Panimomuseon perusnäyttely on avoinna yleisölle Olvi-oluthallilla sijaitsevissa museon tiloissa arkisin klo 7.00–14.00. Iisalmessa Olvin…

OLVI-säätiö rahoittaa Neurochallenge-​kilpailua neljänä vuonna

24.4.2023

OLVI-säätiö myönsi Savonia-ammattikorkeakoululle 120 000 euron apurahan Neurochallenge-tapahtumasarjan toteuttamiseen. Aivoterveyteen liittyvä innovaatiokilpailu järjestetään neljänä perättäisenä vuonna.