Ikääntymistä voi ja kannattaa ennakoida – OLVI-säätiö tukee Vanhustyön Keskusliiton tärkeää työtä
Ikääntymisen ennakointi auttaa yksilöitä ja koko yhteiskuntaa. Vanhustyön Keskusliitto tarjoaa tietoa ennakoinnista ja järjestää vanhuuteen varautumiseen liittyvää toimintaa ikääntyville ja heidän läheisilleen. OLVI-säätiö on tukenut toimintaa jo 400 000 eurolla.
Oletko tehnyt konkreettisia suunnitelmia vanhuuden varalle?
Vanhuusiän ennakointi olisi jokaiselle hyvin tärkeä asia, ja se kannattaisi aloittaa jo ennen eläkeikää. Näin sanoo Vanhustyön Keskusliiton koordinaattori Tarja Siltanen.
“Oman ikääntymisen ennakointi on normaali osa oman elämän suunnittelua. Tarkoituksena on, että oman näköisen elämän säilyttäminen onnistuisi myös vanhemmalla iällä”, Siltanen sanoo.
Siltanen pyörittää Vanhustyön Keskusliitossa vanhuuteen varautumiseen liittyvää toimintaa, jossa autetaan ikääntyviä ja heidän läheisiään ennakoimaan ikääntymistä eri tavoin. Samalla viedään Itä-Suomea ennakoinnin edelläkävijäksi Suomessa.
Toiminnan mahdollistaa OLVI-säätiön apuraha
”Haluamme ennen kaikkea lisätä tietoa heille, joilla eläkeikä alkaa lähestyä. Paras aika alkaa varautua ikääntymiseen olisi 55–60-vuotiaana, kun on vielä hyvissä voimin”, Siltanen sanoo.
Esimerkiksi eläkevuosien taloudellinen ennakointi on usein helpompaa vielä työelämässä ollessa kuin vasta eläkkeellä, kun tulot tippuvat. Varautuminen ei silti koskaan ole liian myöhäistä.
”Kannattaa pohtia, mitä oman elämän merkityksellisyys itselle tarkoittaa ja miten sen voisi säilyttää, vaikka ikääntyminen toisi matkaan haasteita toimintakyvyn laskun, sairastumisen tai puolison menehtymisen myötä. Tilanteita ennakoimalla voidaan säilyttää aktiivinen arki ja ohjat omissa käsissä.”
Vanheneminen.fi-sivusto tarjoaa apua suunnitteluun
Yksi Varaudu vanhuuteen -toiminnan tärkeimmistä työkaluista on vanheneminen.fi-sivusto. Se tarjoaa tietoa ja konkreettisia työkaluja kaikille ikääntyville ja heidän läheisilleen.
Sivustolta löytyy esimerkiksi tarkistuslistoja kodin esteettömyyden ja turvallisuuden tarkistamiseen, työvälineitä talouden suunnitteluun ja ohjeita liikunnan, ravitsemuksen ja psyykkisen hyvinvoinnin tueksi. Sinne on koottu myös lomakkeita ja ohjeita esimerkiksi edunvalvontavaltuutuksen ja hoitotahdon tekemiseen.
”Muun muassa hyvinvointialueet ja vanhuspalveluiden asiakasohjaajat ovat hyödyntäneet sivustoa, sillä sieltä löytyy paljon työvälineitä heidän työhönsä.”
Vanhustyön keskusliitto järjestää myös Itä-Suomessa monenlaista ikääntymisen ennakointiin liittyvää toimintaa ja tilaisuuksia, esimerkiksi luentoja ja kursseja eri yhteistyötahojen kuten kansalaisopistojen kanssa.
Ikäoppaat tuovat ikäymmärrystä
Ikääntymisen ennakoinnin lähettiläinä toimivat erityiset ikäoppaat, joita Vanhustyön keskusliitto kouluttaa.
Ikäoppaat ovat vapaaehtoisia toimijoita, joiden tavoite on tuoda ikääntyneiden ääntä kuuluviin ja vertaistukea toisille ikääntyneille.
”Ikäoppaat voivat olla mukana erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, esimerkiksi kertomassa yrityksille tai eri tahoille, mitä tämän päivän ikääntyminen on ja mitä ikääntyvät toivovat palveluilta. He tuovat yhteiskuntaan ikäymmärrystä”, Siltanen kuvailee.
Yksi ikäoppaista on viisi vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Merja Ohvo. Ikäoppaana toimiminen on ollut Ohvolle sopivaa vapaaehtoispuuhaa, sillä se on tuonut eläkepäiviin sisältöä ja uusia tuttavuuksia, mutta ei ole ollut liian sitovaa.
Ohvo on ollut kertomassa ikääntyvien näkökulmasta esimerkiksi työpajoissa, webinaareissa ja haastatteluissa. Mieleenpainuva tilaisuus olivat myös rokkitanssit, joita hän järjesti kansalaisopiston ”Vanhus rokkaa” -tapahtumassa.
Eräässä työpajassa pohdittiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia ikäihmisten terveyteen. Ohvon esimerkin myötä kävi ilmi, että moni tämän päivän ikääntyneistä asuu kotona ja voi hyvin.
”Ikäoppaat voivat näyttää omalla esimerkillään, että kaikki ikääntyneet eivät ole sote-palveluiden käyttäjiä”, Ohvo sanoo.
Eräässä webinaarissa Ohvo jakoi omia kokemuksiaan eläkkeelle jäämisestä. Ohvon mielestä oman kokemuksen esille tuominen on tärkeää, sillä se voi tuoda muille uutta tietoa.
”Minulle oli iso asia jäädä eläkkeelle. Eläkepäiviin pitää saada sisältöä, kun eläkepäivien kuherruskuukaudet ovat ohi.”
Ohvo on itsekin varautunut tuleviin vuosiin: hän on esimerkiksi tehnyt edunvalvonta- ja asiointivaltuutuksen ja asuu esteettömässä kodissa.
Keväällä 2025 ikäoppaita toimii yhteensä kymmenen Kuopiossa ja Kiuruvedellä. Pop-up-tyyppistä toimintaa on tarkoitus laajentaa Itä-Suomessa. Kokemukset ovat olleet positiivisia, Tarja Siltanen sanoo.
”Ikäoppaita kuunnellaan tilaisuuksissa ja toiminta on heille itselleenkin tärkeää.”
Varautuminen vaikuttaa koko yhteiskuntaan
Vanhuuteen varautumisessa on kyse myös isosta yhteiskunnallisesta asiasta.
Suomessa väestö harmaantuu kovaa vauhtia, ja se tuo isoja muutoksia.
”Yhteiskunnastamme puuttuu konkreettisia tekoja ikääntymisen ennakointiin. Toimintamme auttaa lisäämään tietoisuutta ja parantaa asenteita ikääntymistä kohtaan”, Tarja Siltanen sanoo.
OLVI-säätiö on tukenut vanhuuteen varautumiseen liittyvää toimintaa vuodesta 2023 alkaen 400 000 eurolla. Summa mahdollistaa muun muassa koordinaattorin työskentelyn, tapahtumat ja yhteistyöt, ikäoppaiden kouluttamisen ja vanheneminen.fi-sivuston ylläpidon.
”Jos apurahaa ei olisi, ei olisi tällaista toimintaa”, Tarja Siltanen kuvailee apurahan vaikuttavuutta.
Konkreettisesti toiminnan vaikuttavuuden on voinut huomata esimerkiksi Kuopiossa järjestettävillä ”hyvän olon olohuone” -luennoilla, joita käy kuuntelemassa noin sata ikääntynyttä kuukausittain.
Tulokset ovat olleet todella hyviä, kun kävijöiltä on kysytty muun muassa osallisuuden lisääntymisestä.
”Moni on havahtunut hoitamaan luentojen myötä kuntoon omia tärkeitä papereitaan, esimerkiksi edunvalvontavaltuutuksen. Kävijöille olohuoneet ovat matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa myös yksin asuvat voivat tavata toisia ja vaihtaa kuulumisia.”
Varaudu vanhuuteen -toiminta tekee yhteistyötä myös Pohjois-Savon hyvinvointialueen kanssa. Kukaan muu ei tee alueella vastaavaa ikääntymiseen ennakointiin liittyvää työtä, Tarja Siltanen sanoo.
”Kun hyvinvointipalveluista joudutaan karsimaan, se herättää monessa huolta. Oikea-aikaisella ikääntymisen ennakoinnilla yksilö voi kuitenkin vaikuttaa omaan arkeensa huomattavasti”, Tarja Siltanen sanoo.
Related: Tiedotteet