Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 9.6.2014

Kotiseututietous halutaan koulujen opetusohjelmaan

Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto katsoo, että suomalaisia pitäisi juurruttaa kotiseutuunsa heti pienestä pitäen. Tässä tarkoituksessa liitto on käynnistänyt hankkeen, jolla kotiseututietous liitettäisiin koulujen virallisiin opetussuunnitelmiin. Aikataulu on tiukka, sillä uudet opetussuunnitelmat eli OPS:it on määrä ottaa käyttöön kouluissa jo vuonna 2016.

Kevään aikana liitto käynnisti esiselvityksen hankkeesta ja nimesi sitä tekemään museoalan ammattilaisen filosofian maisteri Ann-Mari Karvisen. Esiselvityksen on määrä valmistua kesäkuun loppuun mennessä, minkä jälkeen liiton hallitus päättää jatkotoimista.

Kunnianhimoisen hankkeen mahdollistaa kotiseutuliiton kumppanuus Olvi-säätiön kanssa. Liiton puheenjohtaja Marja-Sisko Pihl kertoo, että yhteistyö sai alkunsa vuonna 2009, jolloin säätiö antoi ”pyytämättä ja anomatta” ensimmäisen avustuksensa Koillis-Savossa järjestetyille kotiseutupäiville.

Parin viime vuoden ajan Olvi-säätiön on tukenut vuosittain pohjoissavolaista kotiseututyötä 50 000 eurolla, ja tänä vuonna summa on nostettu 60 000 euroon.

Näin tuntuva rahasumma on antanut liitolle huomattavasti suuremmat toimintamahdollisuudet kuin jos talous olisi vain jäsenmaksujen tai satunnaisten tuottojen varassa. Vuosittain liitto kykenee nyt tukemaan kymmeniä paikallisia kotiseutuhankkeita ja palkitsemaan myös erilaisia toimijoita hyvin tehdystä työstä. Marja-Sisko Pihlin mukaan nyt on palkittu esimerkiksi parhaita kotiseutukirjoja ja -polkuja ja nimetty vuoden kotiseututekoja.

Avustuksia jakaessaan liitto toimii ikäänkuin Olvi-säätiön ”aliurakoitsijana”. Säätiölle on tullut kaiken aikaa paikalliseen kotiseututyöhön liittyviä avustusanomuksia, jotka käsitellään nyt kotiseutuyhdistysten liitossa. Sääntöjen mukaan avustuksia ei myönnetä julkisyhteisöille kuten kunnille ja seurakunnille. Myöskään suoranaista rakentamista tai korjaushankkeita ei
tueta. Yksittäisiä avustusanomuksia riittää kuitenkin käsiteltäväksi kymmenittäin vuoden aikana.

Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto on toiminut vuodesta 2003 lähtien ja kasvanut 27 jäsenyhdistyksen maakunnalliseksi järjestöksi. Mukana on perinteisten kotiseutuyhdistysten lisäksi myös muita perinnetyötä harjoittavia yhteisöjä kautta Pohjois-Savon. Viime aikoina liittoon on liittynyt erityisesti kyläyhdistyksiä.

Lisätietoja

Puheenjohtaja Marja-Sisko Pihl, Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liito 0400 567 257
Puheenjohtaja Paavo Jauhiainen, Olvi-säätiö 044 5548 420

Share

Related: Tiedotteet


OLVI-säätiö rahoittaa Neurochallenge-​kilpailua neljänä vuonna

24.4.2023

OLVI-säätiö myönsi Savonia-ammattikorkeakoululle 120 000 euron apurahan Neurochallenge-tapahtumasarjan toteuttamiseen. Aivoterveyteen liittyvä innovaatiokilpailu järjestetään neljänä perättäisenä vuonna.

OLVI-säätiön jakamat apurahat vuonna 2022

12.12.2022

Demografinen muutos (väestön kehitys, suuruus ja rakenne sekä väestössä tapahtuvat muutokset), kestävyysvaje ja eriarvoistuminen korostivat säätiön merkitystä osallisuuden kasvattajana toimintavuonna.

Vesiympäristön strateginen tutkimus jatkuu säätiötuella

10.10.2022

Vesiympäristön kestävä käyttö vaurauden ja hyvinvoinnin kiihdyttäjänä -tutkimusohjelman jatkaminen -hankekokonaisuus jatkuu vuosina 2023–2024. Rahoittajina ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, OLVI-säätiö ja…

Haetaan: Vanhuuteen varautumisen koordinaattori

7.10.2022

Vanhustyön keskusliitto yhdessä OLVI-säätiön kanssa hakee vanhuuteen varautumisen koordinaattoria 9.1.2023 alkaen. Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja oman elämän suunnittelua omannäköisen, mielekkään ja hyvinvoivan…

OLVI-säätiön apurahamyönnöt kevät 2022

17.6.2022

Keväthaussa 2022 OLVI-säätiö vastaanotti yhteensä 475 hakemusta. Apurahapyynnöt nousivat ennätyskorkealle yli yhdeksään miljoonaan euroon. Vuosittain säätiö jakaa noin 3 miljoonaa euroa apurahoina, avustuksina ja…

Ilo yltää kaikkialle – Sairaalahuvipuisto avautui Taysiin

24.5.2022

Maailman ensimmäinen sairaalahuvipuisto vietti avajaisiaan Taysissa 24.5.2022. Särkänniemen ideoima ja suunnittelema ja yhteistyökumppaneiden toteuttama kokonaisuus ilahduttaa Taysin lasten ja nuorten sairaalan pieniä potilaita…