Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 16.1.2024

OLVI-säätiö vahvistamassa luontaisia hiilinieluja

Metsät ovat tärkeä osa suomalaista sielunmaisemaa ja tärkein luonnonvaramme. Hyvin hoidettu metsä toimii merkittävässä roolissa hiilinieluna ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Mitä enemmän metsämme kasvavat, sitä enemmän ne sitovat ilmakehässä olevaa hiilidioksidia. Metsät antavat myös mielenvirkeyttä luontopolkujen, erämaa-alueiden ja kansallispuistojen muodossa. Metsän anteja; riistaa, sieniä ja marjoja tulee hyödyntää kattavasti.

OLVI-säätiö on liittynyt Green Carbon Hiili+-hiilinieluhankkeeseen, jonka tavoitteena on lisätä puustoon ja maaperään sitoutuvan hiilen määrää. Hankkeessa metsien kasvua, ja näin ollen luontaista hiilensidontaa, lisätään metsänhoitotoimenpiteillä ja lannoituksilla. Tiedeyhteisön ja suomalaisten metsänomistajien kanssa kehitetyn toimintamallin kautta syntyy mitattavia, ilmakehästä hiilidioksidia poistavia luontaisia hiilinieluja. Toimenpiteiden tuottama lisäinen kasvu muunnetaan ilmastoyksiköiksi. Jokainen normaalikasvun päälle tuleva kuutio puuta sitoo noin tonnin hiilidioksidia. Green Carbonin menetelmälle on myönnetty kansainvälinen ISO 14064 -standardin mukainen sertifikaatti. Standardi ja siihen liittyvä kolmannen, riippumattoman osapuolen auditointi todentaa tehdyt toimenpiteet.

”Säätiön metsiä palvelevat metsäluonnon monimuotoisuutta ja kasvua edistävät hankkeet. Metsäomaisuuttamme hoitaa asiantuntevasti Metsänhoitoyhdistys Savotta ry, joka suositteli hiilinieluhanketta hankkeeseen sopiville metsä- ja maa-alueille”, kertoo säätiön asiamies Mervi Toivainen. ”On merkityksellistä, että metsänomistaja voi osallistua ilmastotyöhön hiilinieluhankkeen keinoin oman metsäomaisuutensa kautta. Metsänomistus merkitsee meille aktiivista metsätalouden harjoittamista luontoa kunnioittaen ja sen monimuotoisuutta vaalien.”

Säätiö omistaa Kiuruveden Koivujärvellä lähes 500 hehtaaria maa- ja metsäalueita. Metsien tehtävänä on ennen muuta virkistyskäyttö. Säätiön mailla sijaitsee Olvin henkilökunnan käyttöön rakennettu vapaa-ajan mökki luontoharrastusmahdollisuuksineen. Metsässä henkilökunta sienestää, marjastaa ja metsästää. Olvi-metsään on raivattu myös luontopolku erimuotoisten metsäkuvioiden halki. Metsä on jatkossa myös todistetusti hiilinielu.

Mikä on Hiilipalvelu?

 • Taustalla metsänhoitoyhdistysten Hiilestä kiinni -hanke, jonka tavoitteena on lisätä metsän kasvua ja hiilen sitoutumista sekä kannustaa metsänomistajia hiilinielujen lisäämiseen.
 • Osapuolina metsänomistaja, paikallinen metsänhoitoyhdistys sekä Green Carbon Finland.
 • Metsän lannoittaminen paitsi sitoo metsään ja sen maaperään paremmin hiiltä, se myös mahdollistaa talousmetsän paremman kasvun.
 • Metsänomistaja sitoutuu metsän kasvatukseen 5 tai 10 vuodeksi.
 • Hiilinielut ovat ympäristöteko ja tärkeä osa ilmastonmuutoksen jarruttamista.
 • Hiilipalvelu antaa metsänomistajalle tietoa oman metsän ilmastovaikutuksista.

 

OLVI-säätiö

 • Olvin suurin omistaja
 • Perustettu vuonna 1955
 • Perustajat: teollisuusneuvos E.W. Åberg ja Hedwig Åberg
 • OLVI-säätiö avustaa lasten ja vanhusten hyväksi tapahtuvaa toimintaa, parantaa jatko-opintojen edellytyksiä, avustaa kotiseututyötä sekä tukee ja edistää luonnonvarojen käytön ja elintarviketalouden kehittämistä (sis. kala- ja maatalous)
 • Sijoituksia Olvin osakkeiden lisäksi muissa pohjoismaalaisissa pörssiyhtiöissä, metsäomaisuudessa sekä vihreän siirtymän, kestävän kehityksen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden rahastoissa.
 • Tarkoituksen toteuttamiseen yhteensä 3,3 meur vuonna 2023:
  • myönnetyt apurahat 2,8 meur
  • Panimomuseon uudistaminen 0,5 meur

Share

Related: Tiedotteet


OLVI-säätiö vahvistamassa luontaisia hiilinieluja

16.1.2024

Metsät ovat tärkeä osa suomalaista sielunmaisemaa ja tärkein luonnonvaramme. Hyvin hoidettu metsä toimii merkittävässä roolissa hiilinieluna ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Mitä enemmän metsämme kasvavat, sitä enemmän…

OLVI-säätiön myöntämät apurahat vuonna 2023

23.11.2023

OLVI-säätiö myönsi apurahoja vuonna 2023 yhteensä 2,86 miljoonaa euroa. Apurahapotti jakaantui 204 hakijan kesken säätiön apurahakohteisiin: lapset ja nuoret: 1 004 550 euroa, vanhukset: 659 965 euroa, opintojen…

OLVI Foundation Neurochallenge – Brain health solutions with a national innovation competition

23.11.2023

The OLVI Foundation Neurochallenge innovation competition was organized on November 3-5, 2023, in the heart of the Savonia campus. The event brought together participants from several sectors and areas of expertise. The participants were…

Olvin 145-vuotinen historia herää henkiin audiovisuaalisen teknologian keinoin

11.11.2023

Panimomuseon Olvin henki -immersiivisessä tilassa sukelletaan iisalmelaisen Olvin 145-vuotiseen panimohistoriaan yhtiön perustamisesta aina lähimenneisyyteen saakka. Olvin tarinassa yhtiön vaiheita avataan audiovisuaalisen…

Säätiöverkostolta yli 800 000 euroa rahoitusta pohjoissavolaisille hankkeille

4.9.2023

Viisi Pohjois-Savossa toimivaa säätiötä on myöntänyt osana yhteistyötään apurahoja kolmelle hankkeelle yhteensä noin 825 000 euroa. Hankkeissa tutkitaan ja selvitetään erityisesti Pohjois-Savon alueen ikääntyneiden asukkaiden…

Museoretki mallasjuoman maailmaan – Panimomuseo avautui yleisölle

13.8.2023

OLVI-säätiön ylläpitämän Panimomuseon perusnäyttelytilan remontti on valmistunut. Panimomuseon perusnäyttely on avoinna yleisölle Olvi-oluthallilla sijaitsevissa museon tiloissa arkisin klo 7.00–14.00. Iisalmessa Olvin…