Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 25.9.2015

OLVI-säätiön perustamisesta 60 vuotta

OLVI-säätiön perustivat vuonna 1955 Olvin pitkäaikainen toimitusjohtaja, teollisuusneuvos E.W. Åberg ja rouva Hedwig Åberg. Heidän tarkoituksenaan oli turvata Olvi Oy:n jatkuvuus ja mahdollistaa sellaisten pyrintöjen tukeminen, jonka he kokivat tärkeiksi ja arvokkaiksi.

OLVI-säätiö on Olvi Oyj:n pääomistaja ja sen rooli Olvin omistuksessa on merkittävä. Olvi Oyj on laajentunut Ylä-Savosta ensin koko valtakuntaan, myöhemmin Baltian maihin ja Valko-Venäjälle.

Olvi Oyj:n menestyessä hyöty välittyy säätiön kautta suomalaiselle tieteelle ja kulttuurille. Viimeisen kymmenen vuoden aikana OLVI-säätiö on jakanut apurahoja, stipendejä ja avustuksia yhteensä 11 miljoonaa euroa.

OLVI-säätiön toiminnan kivijalka on säädekirja

Perustaessaan OLVI-säätiön E. W. ja Hedwig Åberg kirjasivat tahtonsa säädekirjaan, jonka keskeinen sanoma on tänäkin päivänä säätiön sääntöjen 2 §:ssä ”Säätiön tarkoituksena on avustaa vähävaraisten lasten ja vanhusten hyväksi tapahtuvaa toimintaa, vähävaraisten lahjakkaiden nuorten opintoja, kotiseututyötä sekä tukea kala- ja maatalouden kehittämistä”.

Säätiön toiminnassa ovat viime vuosina olleet merkittävässä asemassa niin veteraanijärjestöt kuin lapset ja vanhukset. Säätiö on tukenut Pohjois-Savon ja Suur-Savon veteraanijärjestöjä sekä kotiavustajatoimintaa runsaalla 1,5 miljoonalla eurolla. Lasten osalle kohdistuu tähän mennessä säätiön suurin yksittäinen lahjoitus, 2 miljoonaa euroa, Uuden lastensairaalan avustuksen muodossa. Nuorten opiskelumahdollisuuksien tukemisessa Itä-Suomen yliopisto on lahjoituksen kokonaisvolyymilla mitattuna toistaiseksi suurin avustuskohde. OLVI-säätiön hallituksen tavoitteena on uudistetun säätiölain mukaisesti pyrkiä jakamaan tulevina vuosina säädekirjan tahdon mukaisiin kohteisiin se, mikä syntyy vuosittain omaisuuden reaaliarvon ylittävää tuottoa. Viime vuosina stipendien, apurahojen ja lahjoitusten kappalemäärät ovat liikkuneet 200-300 tasolla. Hakemusten määrä on ollut 2-3 kertainen. Suomessa on tällä hetkellä noin 2700 säätiötä ja myönnettävien apurahojen joukossa OLVI-säätiö sijoittuu eniten vuosittain apurahoja myöntäneiden 10 %:n joukkoon.

OLVI-säätiön hallituksen muodostavat agronomi Paavo Jauhiainen puheenjohtaja, kehityspäällikkö Timo Hortling varapuheenjohtaja ja jäsenet emeritus piispa, dosentti Wille Riekkinen, tuotantojohtaja Minna Aronen, teollisuusneuvos Heikki Sirviö sekä asianajaja Jari Kääriäinen. Säätiön asiamiehenä toimii Seija Hakala.

Juhlapäivä 29.10.2015

Juhlapäivänä OLVI-säätiön hallitus kunnioittaa säätiön perustajia laskemalla kukkalaitteen perustajien haudalle.

Iisalmen Kulttuurikeskuksessa pidettävässä pääjuhlassa esiintyy Ylä-Savon musiikkiopiston oppilaista ja opettajista sekä iisalmelaisista musiikin harrastajista ja kuopiolaisista musiikin ammattilaisista koottu Ylä-Savo Sinfonia. Orkesteria johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen. Tervehdyksiä juhlassa esittää liikenne- ja viestintä-ministeri Anne Berner, akateeminen rehtori Jaakko Puhakka, Itä-Suomen yliopisto ja puheenjohtaja Jouni Perälä, Pohjois-Savon Sotaveteraanipiiri. Filosofian maisteri, kirjailija Minna Kettunen esittelee kirjoittamansa OLVI-säätiön 60-vuotisjuhlakirjan ”YHTEISEKSI HYVÄKSI OLVI-säätiö 60 vuotta”.

Lisätiedot:

puheenjohtaja Paavo Jauhiainen, +358445548420, [email protected]
asiamies Seija Hakala, +358500545851, [email protected]

Share

Related: Tiedotteet


Säätiöverkostolta yli 800 000 euroa rahoitusta pohjoissavolaisille hankkeille

4.9.2023

Viisi Pohjois-Savossa toimivaa säätiötä on myöntänyt osana yhteistyötään apurahoja kolmelle hankkeelle yhteensä noin 825 000 euroa. Hankkeissa tutkitaan ja selvitetään erityisesti Pohjois-Savon alueen ikääntyneiden asukkaiden…

Museoretki mallasjuoman maailmaan – Panimomuseo avautui yleisölle

13.8.2023

OLVI-säätiön ylläpitämän Panimomuseon perusnäyttelytilan remontti on valmistunut. Panimomuseon perusnäyttely on avoinna yleisölle Olvi-oluthallilla sijaitsevissa museon tiloissa arkisin klo 7.00–14.00. Iisalmessa Olvin…

OLVI-säätiö rahoittaa Neurochallenge-​kilpailua neljänä vuonna

24.4.2023

OLVI-säätiö myönsi Savonia-ammattikorkeakoululle 120 000 euron apurahan Neurochallenge-tapahtumasarjan toteuttamiseen. Aivoterveyteen liittyvä innovaatiokilpailu järjestetään neljänä perättäisenä vuonna.

OLVI-säätiön jakamat apurahat vuonna 2022

12.12.2022

Demografinen muutos (väestön kehitys, suuruus ja rakenne sekä väestössä tapahtuvat muutokset), kestävyysvaje ja eriarvoistuminen korostivat säätiön merkitystä osallisuuden kasvattajana toimintavuonna.

Vesiympäristön strateginen tutkimus jatkuu säätiötuella

10.10.2022

Vesiympäristön kestävä käyttö vaurauden ja hyvinvoinnin kiihdyttäjänä -tutkimusohjelman jatkaminen -hankekokonaisuus jatkuu vuosina 2023–2024. Rahoittajina ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, OLVI-säätiö ja…

Haetaan: Vanhuuteen varautumisen koordinaattori

7.10.2022

Vanhustyön keskusliitto yhdessä OLVI-säätiön kanssa hakee vanhuuteen varautumisen koordinaattoria 9.1.2023 alkaen. Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja oman elämän suunnittelua omannäköisen, mielekkään ja hyvinvoivan…