Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 25.9.2015

OLVI-säätiön perustamisesta 60 vuotta

OLVI-säätiön perustivat vuonna 1955 Olvin pitkäaikainen toimitusjohtaja, teollisuusneuvos E.W. Åberg ja rouva Hedwig Åberg. Heidän tarkoituksenaan oli turvata Olvi Oy:n jatkuvuus ja mahdollistaa sellaisten pyrintöjen tukeminen, jonka he kokivat tärkeiksi ja arvokkaiksi.

OLVI-säätiö on Olvi Oyj:n pääomistaja ja sen rooli Olvin omistuksessa on merkittävä. Olvi Oyj on laajentunut Ylä-Savosta ensin koko valtakuntaan, myöhemmin Baltian maihin ja Valko-Venäjälle.

Olvi Oyj:n menestyessä hyöty välittyy säätiön kautta suomalaiselle tieteelle ja kulttuurille. Viimeisen kymmenen vuoden aikana OLVI-säätiö on jakanut apurahoja, stipendejä ja avustuksia yhteensä 11 miljoonaa euroa.

OLVI-säätiön toiminnan kivijalka on säädekirja

Perustaessaan OLVI-säätiön E. W. ja Hedwig Åberg kirjasivat tahtonsa säädekirjaan, jonka keskeinen sanoma on tänäkin päivänä säätiön sääntöjen 2 §:ssä “Säätiön tarkoituksena on avustaa vähävaraisten lasten ja vanhusten hyväksi tapahtuvaa toimintaa, vähävaraisten lahjakkaiden nuorten opintoja, kotiseututyötä sekä tukea kala- ja maatalouden kehittämistä”.

Säätiön toiminnassa ovat viime vuosina olleet merkittävässä asemassa niin veteraanijärjestöt kuin lapset ja vanhukset. Säätiö on tukenut Pohjois-Savon ja Suur-Savon veteraanijärjestöjä sekä kotiavustajatoimintaa runsaalla 1,5 miljoonalla eurolla. Lasten osalle kohdistuu tähän mennessä säätiön suurin yksittäinen lahjoitus, 2 miljoonaa euroa, Uuden lastensairaalan avustuksen muodossa. Nuorten opiskelumahdollisuuksien tukemisessa Itä-Suomen yliopisto on lahjoituksen kokonaisvolyymilla mitattuna toistaiseksi suurin avustuskohde. OLVI-säätiön hallituksen tavoitteena on uudistetun säätiölain mukaisesti pyrkiä jakamaan tulevina vuosina säädekirjan tahdon mukaisiin kohteisiin se, mikä syntyy vuosittain omaisuuden reaaliarvon ylittävää tuottoa. Viime vuosina stipendien, apurahojen ja lahjoitusten kappalemäärät ovat liikkuneet 200-300 tasolla. Hakemusten määrä on ollut 2-3 kertainen. Suomessa on tällä hetkellä noin 2700 säätiötä ja myönnettävien apurahojen joukossa OLVI-säätiö sijoittuu eniten vuosittain apurahoja myöntäneiden 10 %:n joukkoon.

OLVI-säätiön hallituksen muodostavat agronomi Paavo Jauhiainen puheenjohtaja, kehityspäällikkö Timo Hortling varapuheenjohtaja ja jäsenet emeritus piispa, dosentti Wille Riekkinen, tuotantojohtaja Minna Aronen, teollisuusneuvos Heikki Sirviö sekä asianajaja Jari Kääriäinen. Säätiön asiamiehenä toimii Seija Hakala.

Juhlapäivä 29.10.2015

Juhlapäivänä OLVI-säätiön hallitus kunnioittaa säätiön perustajia laskemalla kukkalaitteen perustajien haudalle.

Iisalmen Kulttuurikeskuksessa pidettävässä pääjuhlassa esiintyy Ylä-Savon musiikkiopiston oppilaista ja opettajista sekä iisalmelaisista musiikin harrastajista ja kuopiolaisista musiikin ammattilaisista koottu Ylä-Savo Sinfonia. Orkesteria johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen. Tervehdyksiä juhlassa esittää liikenne- ja viestintä-ministeri Anne Berner, akateeminen rehtori Jaakko Puhakka, Itä-Suomen yliopisto ja puheenjohtaja Jouni Perälä, Pohjois-Savon Sotaveteraanipiiri. Filosofian maisteri, kirjailija Minna Kettunen esittelee kirjoittamansa OLVI-säätiön 60-vuotisjuhlakirjan “YHTEISEKSI HYVÄKSI OLVI-säätiö 60 vuotta”.

Lisätiedot:

puheenjohtaja Paavo Jauhiainen, +358445548420, [email protected]
asiamies Seija Hakala, +358500545851, [email protected]

Share

Related: Tiedotteet


Kuudesluokkalaiset Olvilla johtotehtävissä

20.3.2019

TAT Yrityskylä Itä-Suomi | Tarina 20.3.2019

Maitotilayrittäjiä ohjataan nyt kehityspolulle

8.3.2019

ProAgria Pohjois-Savon Potentiaalisten maitotilojen kehitysura –hanke on saanut 95 000 euron tuen OLVI-säätiöltä. Hankkeen osatoteuttaja ja -rahoittaja on Osuuskunta ItäMaito. Tammikuussa 2019 alkanut pilottihanke kestää…

Apurahojen verotuskäytäntö muuttuu vuoden 2019 alusta

10.1.2019

Verohallinto on muuttanut apurahojen verotusohjetta siten, että verovuodesta 2019 alkaen stipendit, opintorahat ja muut apurahat sekä palkinnot ovat – muutetun TVL 82 §:n 2 momentin (12.1.2018/13) mukaan – sen verovuoden…

OLVI-säätiöltä kolme miljoonaa euroa alueen hyvinvointiin

2.1.2019

OLVI-säätiön vuoden 2018 toiminnasta välittyi säätiön perustajien E.W. ja Hedwig Åbergin vahva tahtotila kotiseudun elinvoimaisuuden edistämiseksi.

OLVI-säätiöltä merkittävä panostus Pohjois-Savon biotalousopetukseen

13.12.2018

Biotalouden mahdollisuudet ja luova yrittäjyys -hanke on merkittävä avaus biotalouden opetuksen kehittämisessä Pohjois-Savossa. OLVI-säätiö myönsi Maaseutuammattiin ry:n koordinoimaan koulutuksen pilottihankkeeseen 530.000…

Rajaton Ylä-Savo – Työvoimaa yläsavolaisten yritysten tarpeisiin

21.11.2018

Rajaton Ylä-Savo –hankkeessa yläsavolaiset yritykset yhdistävät voimansa osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseksi. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa osaajien saatavuutta Ylä-Savossa tunnistettujen yritystarpeiden perusteella.

Olvi Oyj käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Jatkamalla selaamista hyväksyt tietosuoja- ja evästekäytäntömme. Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close