Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 5.5.2018

Tunne mäskin muhkea tuoksu Panimomuseossa


Sen voi tuntea nenässään, muhevana ja mehevänä, mäskin tuoksun, vaikka ollaankin sisällä panimomuseossa. Itse asiassa, mäskin tuoksu saattaa oikeastikin leijailla nenään sopivalla tuulella, sillä Iisalmen Panimomuseo sijaitsee aivan Olvi Oyj:n tehtaan kainalossa, Olvi-oluthallilla Luuniemellä.

OLVI-säätiön ylläpitämä museo on Suomessa ainoa lajiaan. – Tämä on maan ainoa yleisölle avoin panimomuseo, OLVI-säätiön asiamies Mervi Toivainen sanoo.

Ulkomailla panimomuseoita on jonkin verran, onpa yksi Olvi-konsernillakin, panimomuseo Tartossa Virossa. Iisalmen Panimomuseo perustettiin silloisen toimitusjohtajan Markku Rönkön aloitteesta 1988. Sen aikainen panimomestari, saksalainen Herbert Groschup keräsi talteen vanhoja esineitä Olvilta ja Euroopastakin, koska Olvilta osa esineistä ja koneista oli vuosikymmenten saatossa kadonnut.

Museo avattiin aluksi vanhan Tullimakasiinin vintille nykyisen paikan vastapäätä. Nykyiseen, aikaisempaa tilavampaan paikkaansa museo siirrettiin 1993. Museon perusnäyttely uusittiin täydellisesti 2007.

Panimomuseo esittelee laajasti oluen panon historiaa, ja se kertoo samalla myös yli 140 vuotiaan Olvin historiaa.

– Täällä pystyy helposti aistimaan menneen ajan tunnelman. Oluen, virvoitusjuomien ja talouskaljan valmistus oli aikoinaan lähes yksinomaan käsityötä, lihasvoimalla juomia tehtailtiin.

Panimolla oli alkuaikoina esimerkiksi omat puusepät, joiden käsien jälki näkyy mm. puukoreissa.

– Ja kyläsepät takoivat rautaesineitä kulloiseenkin tarpeeseen. Myös ensimmäisiä pullotus- ja korkituskoneita on tallessa.

Esineistö on peräisin pääosin 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alkupuolelta. Museossa voi tutustua myös 1910-luvun konttoriin, 1950-luvun laboratorioon ja 1980-luvun mainosverstaaseen.

Museon erityisinä helminä mainitaan oluen varastotynnyrit 1900-luvun alusta, talouskaljan pullotuskone ja rupasäkki sekä alkakorkkauskone, jolla tehtiin monien vielä muistamat, repäistävät limsapullojen korkit.

– Täällä kannattaa pysähtyä ja katsella kaikessa rauhassa esineitä ja eläytyä vanhaan aikaan.

Olvi-oluthallilla toimii myös Fazer Food and Go:n lounasravintola, jota Toivainen suosittelee taukopaikaksi matkailijoille. – Tänne kannattaa poiketa runsaan lounasbuffan äärelle  museokäynnin yhteydessä. Olvi-oluthalli on ihanalla paikalla järven rannalla, terassi on kesällä upea lounaspaikka, parkkipaikat laajat ja historia käsin kosketeltavaa. Myös ravintolan sisustus on täynnä silmänruokaa, sillä seiniltä ja jopa katosta voi bongata Olvin ja oluen historiaan kuuluvia upeita yksityiskohtia!

Olvi-oluthallin uumenista, Panimomuseon yhteydestä matkailija löytää myös Olvi Oyj:n toimitusjohtaja Lasse Ahon perustaman Postimerkkimuseon. Postimerkkimuseossa kiertää vaihtuvia näyttelyitä. Nyt ovat esillä: Kai Varsion sukellusveneet/postimerkit Pauli Ihamäen kokoelma Suomi 100 (vuosilta 1918-1945 kirjeitä/kortteja/postimerkkejä/mitaleja),  Jukka Raution Valokuvakokoelma suomalaisista sisävesilaivoista, Hannu Elon Pala Iisalmen historiaa (kortteja/postilähetyksiä Iisalmesta 1800-luvulta).

Avoinna arkisin klo 10-15. Maksuton sisäänpääsy.

Opastetut kierrokset ryhmille osoitteesta:
[email protected]
[email protected] ja p. 040 6281 345 tai 0400 492 001.

Kuva: Pentti Koppinen. Teksti: Leila Pietikäinen

 

Share

Related: Tiedotteet


Säätiöverkostolta yli 800 000 euroa rahoitusta pohjoissavolaisille hankkeille

4.9.2023

Viisi Pohjois-Savossa toimivaa säätiötä on myöntänyt osana yhteistyötään apurahoja kolmelle hankkeelle yhteensä noin 825 000 euroa. Hankkeissa tutkitaan ja selvitetään erityisesti Pohjois-Savon alueen ikääntyneiden asukkaiden…

Museoretki mallasjuoman maailmaan – Panimomuseo avautui yleisölle

13.8.2023

OLVI-säätiön ylläpitämän Panimomuseon perusnäyttelytilan remontti on valmistunut. Panimomuseon perusnäyttely on avoinna yleisölle Olvi-oluthallilla sijaitsevissa museon tiloissa arkisin klo 7.00–14.00. Iisalmessa Olvin…

OLVI-säätiö rahoittaa Neurochallenge-​kilpailua neljänä vuonna

24.4.2023

OLVI-säätiö myönsi Savonia-ammattikorkeakoululle 120 000 euron apurahan Neurochallenge-tapahtumasarjan toteuttamiseen. Aivoterveyteen liittyvä innovaatiokilpailu järjestetään neljänä perättäisenä vuonna.

OLVI-säätiön jakamat apurahat vuonna 2022

12.12.2022

Demografinen muutos (väestön kehitys, suuruus ja rakenne sekä väestössä tapahtuvat muutokset), kestävyysvaje ja eriarvoistuminen korostivat säätiön merkitystä osallisuuden kasvattajana toimintavuonna.

Vesiympäristön strateginen tutkimus jatkuu säätiötuella

10.10.2022

Vesiympäristön kestävä käyttö vaurauden ja hyvinvoinnin kiihdyttäjänä -tutkimusohjelman jatkaminen -hankekokonaisuus jatkuu vuosina 2023–2024. Rahoittajina ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, OLVI-säätiö ja…

Haetaan: Vanhuuteen varautumisen koordinaattori

7.10.2022

Vanhustyön keskusliitto yhdessä OLVI-säätiön kanssa hakee vanhuuteen varautumisen koordinaattoria 9.1.2023 alkaen. Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja oman elämän suunnittelua omannäköisen, mielekkään ja hyvinvoivan…