Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 3.10.2018

OLVI-säätiö tuo 140 vuotiaan Olvin Yrityskylä Itä-Suomen kyläkaveriksi

Yrityskylä on peruskoulun kuudensille ja yhdeksänsille luokille suunnattu yhteiskunnan, talouden ja työelämän opetussuunnitelmaan liitetty oppimiskokonaisuus, joka kannustaa yritteliäisyyteen. Verkkopedagogiikkaa hyödyntävillä oppitunneilla otetaan haltuun talouden käsitteet, opitaan vastuullisesta liiketoiminnasta sekä harjoitellaan työelämätaitoja kuten vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja. Kaikki nämä tiedot ja taidot tuodaan käytäntöön Yrityskylän oppimisympäristöissä.

Mukana nuorten kasvutarinoissa kohti aikuisuutta ja osaksi yhteiskuntaa

Kauppapaikka Herman Kuopiossa kätkee sisäänsä taidokkaasti rakennetun koululaisten oman pienoisyhteiskunnan. Yrityskylä Itä-Suomessa on yrityksiä, palveluita, kaupungintalo, keskusaukio ja katuja. Yrityskylä-päivänä oppilaat pyörittävät digitaalisia ratkaisuja ja pelijärjestelmää hyödyntäen yrityksiä ja julkisia palveluita, kuten kauppaa, kahvilaa, kampaamoa, sähkö- ja vesiyhtiötä, raaka-aineiden lajittelupistettä ja taidemuseota sekä nyt myös pienois-Olvia.

Roska onkin raaka-aine

Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen lisäksi syksystä 2018 alkaen Itä-Suomen kylän kantavana teemana on kiertotalous, joka on poikkileikkaavana teemana läpi Yrityskylä Alakoulu-oppimiskokonaisuuden. Kiertotalouden teemat ja liiketoimintamallit sekä tulevaisuuden työelämä integroidaan osaksi oppimateriaalin sekä oppimisympäristön sisältöjä. Lasten halutaan oivaltavan, että talous ei toimi ilman luonnonvaroja. Oppilas miettii ostopäätöstä tehdessään mistä tuote on tehty, mitä tuotteen käyttö aiheuttaa ympäristölle ja mihin se lopulta päättyy. Yrityskylä opettaa, että roskista ei puhuta enää jätteinä, vaan raaka-aineina.

Olville näkyvä rooli Yrityskylässä

OLVI-säätiö on tukenut oman toiminta-alueensa eli Yrityskylä Itä-Suomen toimintaa Kuopiossa jo vuodesta 2011 lähtien. Lukuvuosina 2018—2021 kyläkaveruus jatkuu yhteensä 200.000 euron panostuksella.

OLVI-säätiö mahdollistaa nyt 140 vuotta täyttävälle Olville näkyvän rooliin Yrityskylässä. Kylään rakentui Olvin tehdas, jossa työskentelee päivän aikana toimitusjohtaja, tuotantopäällikkö, tuotekehittäjä ja myynti- ja markkinointipäällikkö. Kyläpäivänä Yrityskylän olvilaiset mm. suorittavat hygieniapassin, neuvottelevat sopimuksia, ostavat raaka-aineita, tekevät markkinatutkimuksen ja maistatuksen sekä kehittävät uuden janojuoman, joka markkinoidaan ja myydään kuluttajille.

Isona minusta tulee…

Vuosittain Yrityskylä Itä-Suomessa yhteiskuntataitoja oppii noin 4 500 oppilasta, joka on n. 80 prosenttia kaikista Itä-Suomen alueen kuudesluokkalaisista. OLVI-säätiö Yrityskylä Itä-Suomen kyläkaverina on luonteva yhteistyötaho. Säätiön sääntöjen mukaisia avustuskohteita ovat lapset ja nuoret sekä oppimisen edellytysten parantaminen. Kyläkaveruus on kaikkea tätä.

Yksi OLVI-säätiön perustajien ajatuksesta oli turvata Olvin toiminnan jatkuminen. – On luontevaa, että säätiö tuo Olvin yhtiönä kyläkaveriksi. Yrityskylässä nuorille tutuksi tulleella yrityksellä on valtava kilpailuetu tulevaisuuden osaajia rekrytoitaessa. Olvi yrityksenä, sen kunnioitettava 140 vuoden historia sekä vastuulliset ja kestävään kehitykseen tähtäävät toimintatavat ovat tulleet nuorille tutuksi, kertoo OLVI-säätiön asiamies Mervi Toivainen. – Toiveammattien listalle voi ”lakaisukoneenkuljettajan” lisäksi nousta mieluinen työtehtävä Olvilta. Ei olisi ihme, vaikka tämän kouluvuoden kuudesluokkalainen on parin kolmen vuosikymmenen päästä Olvilla johtotehtävissä, visioi Toivainen.

 

Avajaisillan eli Kyläjuhlan tunnelmia 27.9.2018 Kuopion Yrityskylä Itä-Suomessa (Kauppapaikka Herman, Kuopio). Olvi140 -ilmeen kylässä toteutti Mainostoimisto TKD Teipparit.com Iisalmesta.

Mukana avajaisissa OLVI-säätiön asiamies Mervi Toivainen (vas) ja Olvin edustajana mukana Mari Komulainen (oik.).

Share

Related: Tiedotteet


Lasten kivunhoitoon kehitetään uusia lääkkeettömiä ja perhettä tukevia menetelmiä säätiötuella

20.6.2024

Moni kipua kokeva lapsipotilas hyötyy esimerkiksi taideterapiasta. Palliatiivisessa ja saattohoidossa voidaan tukea sairastavia lapsia kotioloissa. OLVI-säätiö on tukenut useita lapsipotilaiden hoitoa kehittäviä ja…

Uudisraivaajien maa – Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot

11.6.2024

OLVI-säätiön rahoittamassa Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen tutkijoiden toteuttamassa kolmevuotisessa projektissa selvitettiin millaiset ovat nykyisen Ylä-Savon alueen taloudellisen ja sosiaalisen…

OLVI-säätiö tukee Kummien kanssa hanketta lapsen elämänlaadun parantamiseksi palliatiivisessa hoidossa ja pitkittyneen kivun hoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

17.4.2024

25 % lapsista ja nuorista kokee jossakin vaiheessa lapsuuttaan yli 3 kuukautta jatkunutta kipua. Lasten pitkittynyt kipu onkin ollut viime vuosina enenevissä määrin tunnistettavissa merkittäväksi terveysongelmaksi.…

Taimenen kulkua ja luontaista lisääntymistä Luvejoessa ja Rotimojoessa edistää joukko aktiivisia talkoolaisia

2.3.2024

Luvejoen ja Rotimojoen uhanalaisen, perimältään arvokkaan taimenen elinkierto halutaan turvata kutupaikkoja kunnostamalla osakaskuntien talkooväen ja OLVI-säätiöltä saadun apurahan turvin. Herkkien ja pitkälti…

Lasten ja nuorten yliopiston Tiedeleirit

2.3.2024

Snellman EDUn Lasten ja nuorten yliopistossa tutustutaan tiedemaailmaan ja tutkimuksen tekoon toiminnallisen tekemisen ja hauskan oppimisen kautta. Tiedeleirien merkittävä mahdollistaja on OLVI-säätiö.

OLVI-säätiö vahvistamassa luontaisia hiilinieluja

16.1.2024

Metsät ovat tärkeä osa suomalaista sielunmaisemaa ja tärkein luonnonvaramme. Hyvin hoidettu metsä toimii merkittävässä roolissa hiilinieluna ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Mitä enemmän metsämme kasvavat, sitä enemmän…