Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 17.9.2019

Liikkumisrajoitteiset nuoret haluavat hyödyntää digitaalisuutta toiminnassaan

Liikkumisrajoitteisten nuorten toiveita ja mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa on selvitetty. Nuoret haluavat vaikuttaa yhteiskunnassa ja parantaa vammaisten asemaa muun muassa digitaalisen teknologian avulla.

Invalidiliiton ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenian tutkimus tarkasteli liikkumisrajoitteisten nuorten mahdollisuuksia mielekkäisiin aktiviteetteihin ja toimintamuotoihin yhteiskunnassa. Tutkimuksessa tarkasteltiin nuoria kiinnostavia tapoja toimia ja asioita, jotka estävät niiden aloittamisen.

– Saimme selville, että monia nuoria kiinnostaa yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja etenkin vammaisten aseman parantaminen, sanoo tutkija Susan Eriksson.

Yksittäisistä toimintamuodoista nuoria kiinnosti erityisesti digitaalisen teknologian tarjoamat laajat mahdollisuudet tuottaa mielekkäitä aktiviteetteja. Digitaalisen toiminnan ympärille on mahdollista luoda paitsi pelaamiseen, koodaamiseen ja ohjelmointiin, myös monenlaiseen muuhun luovaan toimintaan liittyviä kulttuurisia ryhmittymiä ja verkostoja, vaikuttamiskanavia, harrastuksia ja fanikulttuureita sekä jopa ansaitsemisen mahdollisuuksia. Näiden uusien toimintamuotojen lisäksi digitaalisuus innostaa paitsi sinänsä, myös luovan toiminnan ja oppimisen mahdollistavana välineenä – erilaiset sovellukset tarjoavat välineitä taiteelliseen luovuuteen, mutta myös esimerkiksi hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja elämänhallintaan.

Kuitenkin myös yhteisöllisyys muiden nuorten kanssa nousi olennaisesti esiin, ja siihen liittyvien toimintamuotojen kehittämistä pidettiin tärkeänä.

– Esteellisyys, syrjintä ja henkilökohtaisen avun puute koettiin suurimmiksi esteiksi mielekkään toimintamuodon aloittamiselle, jatkaa Susan Eriksson.

– Rakennetun ympäristön esteettömyyden lisäksi esteettömyys ja saavutettavuus koskevat myös esimerkiksi liikenne- ja matkailu- ja ravitsemuspalveluita tai vaikkapa verkkopalveluita. Syrjintä on noussut vahvasti esiin myös aiemmassa OLVI-säätiön rahoittamassa tutkimuksessa, jonka 1. osa julkaistiin viime viikolla, kertoo Invalidiliiton tutkimusjohtaja Sinikka Hiekkala. Tutkimukseen tästä > Liikkumisrajoitteisten nuorten määrästä on saatavilla ensimmäistä kertaa tutkittua tietoa

– Osallistumiskeinojen lisääminen on yksi tapa ehkäistä ja estää syrjäytymistä. Henkilökohtainen apu on tähän yksi ratkaisu, jatkaa Hiekkala.

Liikkumisrajoitteisten nuorten haastatteluja tehtiin yhteensä 17 ja niihin osallistui yhteensä 27 nuorta. Tutkimus rahoitettiin Invalidiliiton OLVI-säätiöltä saamasta apurahasta sekä Invalidiliiton ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenian omarahoituksella. Tutkimus on toinen osa tutkimushankkeesta, joka selvitti valtakunnallisesti fyysisesti vammaisten ja toimintaesteisten nuorten määriä sekä heidän tarpeitaan ja toiveitaan mielekkäistä toimintamuodoista yhteiskunnassa. Ensimmäisessä osassa selvitettiin fyysisesti vammaisten ja toimintaesteisten nuorten määriä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Tänään julkaistussa toisessa osassa nuoret kertoivat tarpeistaan ja toiveistaan. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelumenetelmällä fokusryhmä- ja yksilöhaastattelujen avulla alueellisesti eri puolilla maata asuvien nuorten keskuudesta.

Lisätiedot:
Susan Eriksson, tutkija, [email protected], p. 040 684 7702
Sinikka Hiekkala, tutkimusjohtaja, [email protected], p. 0500 362 623.

Lähde ja kuva: Invalidiliitto ry

 

 

 

 

 

Share

Related: Tiedotteet


Säätiöverkostolta yli 800 000 euroa rahoitusta pohjoissavolaisille hankkeille

4.9.2023

Viisi Pohjois-Savossa toimivaa säätiötä on myöntänyt osana yhteistyötään apurahoja kolmelle hankkeelle yhteensä noin 825 000 euroa. Hankkeissa tutkitaan ja selvitetään erityisesti Pohjois-Savon alueen ikääntyneiden asukkaiden…

Museoretki mallasjuoman maailmaan – Panimomuseo avautui yleisölle

13.8.2023

OLVI-säätiön ylläpitämän Panimomuseon perusnäyttelytilan remontti on valmistunut. Panimomuseon perusnäyttely on avoinna yleisölle Olvi-oluthallilla sijaitsevissa museon tiloissa arkisin klo 7.00–14.00. Iisalmessa Olvin…

OLVI-säätiö rahoittaa Neurochallenge-​kilpailua neljänä vuonna

24.4.2023

OLVI-säätiö myönsi Savonia-ammattikorkeakoululle 120 000 euron apurahan Neurochallenge-tapahtumasarjan toteuttamiseen. Aivoterveyteen liittyvä innovaatiokilpailu järjestetään neljänä perättäisenä vuonna.

OLVI-säätiön jakamat apurahat vuonna 2022

12.12.2022

Demografinen muutos (väestön kehitys, suuruus ja rakenne sekä väestössä tapahtuvat muutokset), kestävyysvaje ja eriarvoistuminen korostivat säätiön merkitystä osallisuuden kasvattajana toimintavuonna.

Vesiympäristön strateginen tutkimus jatkuu säätiötuella

10.10.2022

Vesiympäristön kestävä käyttö vaurauden ja hyvinvoinnin kiihdyttäjänä -tutkimusohjelman jatkaminen -hankekokonaisuus jatkuu vuosina 2023–2024. Rahoittajina ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, OLVI-säätiö ja…

Haetaan: Vanhuuteen varautumisen koordinaattori

7.10.2022

Vanhustyön keskusliitto yhdessä OLVI-säätiön kanssa hakee vanhuuteen varautumisen koordinaattoria 9.1.2023 alkaen. Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja oman elämän suunnittelua omannäköisen, mielekkään ja hyvinvoivan…