Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 20.9.2019

Ryske’19 oli iloa, hauskanpitoa, yhdessä tekemistä ja partion riemua lähes 2400 osallistujalle

Ryske’19 oli Järvi-Suomen Partiolaisten neljäs piirileiri, joka järjestettiin 24.-31.7.2019. Piirileirille osallistui yhteensä lähes 2400 partiolaista Järvi-Suomen partiopiirin alueelta, muualta Suomesta sekä ulkomailta. Kv-vieraita leirille osallistui noin 200. Leirille olivat tervetulleita myös ei-vielä-partiolaiset ja leirillä olikin erityisesti partiolaisten lasten vanhempia ilahduttavan paljon tutustumassa partioon ja leirielämään.

Ryske järjestettiin Nurmeksessa Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksen kauniissa ympäristössä. Leirialue oli tasaista nurmikenttää, jota reunustivat metsä sekä Pielisjärvi. Ympäristö oli tavanomaisesta hieman poikkeava, mutta tarjosi erinomaiset puitteet suuren leirin järjestämiseen. Tasainen leirialue helpotti lastenvaunujen kanssa kulkemista sekä liikuntarajoitteisten liikkumista leirialueella. Metsä tarjosi hyvät olosuhteet partiomaisen leiriohjelman järjestämiseen ja lähellä olevalla rannalla pääsi virkistäytymään hellepäivinä.

Kaikki osallistuivat, jotta leiristä tuli onnistunut

Leirialueelle rakennettiin kattava veden- ja sähkönjakeluverkosto, kolme kahvilaa, leirisairaalan puitteet vuodepaikkoineen sekä tilapäinen leirikeittiö ruuanjakotelttoineen, käsienpesupaikkoineen ja tiskilinjastoineen. Paikalla jo valmiina olleet kiinteät rakennukset helpottivat osaltaan leirin rakentamista. Myös leiriläiset osallistuivat leirin rakentamiseen. Oman savun, eli leirinaikaisen ”kodin” rakentamiseen ja viihtyisäksi tekemiseen käytettiin ensimmäinen leiripäivä. Savuille valmistuivat hienot ja yksilölliset leiriportit sekä omien rakenteluintojen ja halun mukaan esimerkiksi ajanviettokatos, erilaisia naulakoita, pöytiä ja penkkejä.

Ryske tarkoittaa rohkeutta, ystävyyttä, sinnikkyyttä, kekseliäisyyttä ja elämyksiä. Leirin johtoryhmä, eli staabi, halusi Ryskeen olevan näiden sanojen mukainen leirikokemus kaikille osallistujille ikään katsomatta. Leirin yhteishenki ja sinnikkyys näkyivät erityisesti siinä, kun alkuleirin yli 30 asteen helteet vaihtuivat noin kahdeksaan lämpöasteeseen ja vesisateeseen.

Kun leiri kokoontui viimeistä kertaa yhteen leirin päättäjäisiin, oli ainoa ero se, että partiolaiset olivat verhoutuneet päästä varpaisiin sadeasuihin ja kumisaappaisiin partiopaidan tai -mekon sijaan. Hauskanpito, nauru ja leirifiilis pystyivät yllä kelistä huolimatta.

Monipuolista, ajankohtaista ja partion tavoitteiden mukaista leiriohjelmaa

Leiriläisten aamu- ja iltapäivä koostui ohjelmalaaksosta, joita Ryskeellä oli kolme erilaista: vesi-, kädentaito- ja yhteiskuntalaakso. Lisäksi 12-15 -vuotiaat, eli tarpojat, osallistuivat päivän mittaiselle haikille, missä tehtävänä oli esimerkiksi lautan rakentaminen ja vedenylitys. Tekemistä tarjosi myös 17 ympäri leirialuetta sijoitettua Pop Up -ohjelmapistettä, missä pääsi mm. harjoittelemaan sähkötyökalujen käyttöä, rentoutumaan riippumatossa, tutustumaan jousiammuntaan sekä boulderointiin.

Monipuolisessa leiriohjelmassa pääsi harjoittelemaan monia tärkeitä taitoja. Kuva: Antti Putkonen.

Leiriohjelman tavoitteena oli tarjota leiriläisille Ryskeen teemojen mukaisesti kokemuksia ja elämyksiä. Lisäksi halusimme tarjoa leiriläisille mahdollisuuden oppia uusia taitoja ja partion kasvatustavoitteiden mukaisesti tarjota ikäkaudelle sopivaa ohjelmaa, missä pääsee oppimaan itse tehden ja kokeillen. Koko leiri kokoontui yhteiseen iltaohjelmaan kolme kertaa leiriviikon aikana. Lähes 2400 osallistujaa pääsi seuraamaan leirikarhu Raunin matkaa kohti kadonnutta ääntä.

Myös metsänhoitovälineet ja yhteiskunnan toiminta tulivat tutuksi leiriläisille. Kuva: Antti Putkonen.

Tärkeitä työelämätaitoja nuorille

Ryskeen mahdollisti yli 200 vapaahehtoista, joista noin 100 työskenteli leirin eteen jo ennen leiriä. Leirin 11 henkinen staabi valmisteli leiriä jo tammikuusta 2018 alkaen. Myös leiriläiset osallistuivat osaltaan leirin tekemiseen. 15-18 vuotiaat Samoajat tekivät leiriviikon aikana 20 tuntia leiripestiä, jossakin toivomassaan leirin osa-alueessa, esimerkiksi viestinnässä, muonituksessa tai ohjelmassa. Leiripestin avulla nuorille haluttiin opettaa paitsi suuren partioleirin organisaatiosta ja toiminnasta myös työelämästä. Samoajien leiripesti alkoi yhteisellä, monipuolisella perehdytyksellä ja jatkui vielä perehdytyksellä oman pestin osa-alueessa. vuorollaan leiriläisten joukosta vapaaehtoisia oli esimerkiksi jakamassa ruokaa.

Vapaaehtoisuus ja yhdessä tekeminen ovat partion arvoja, joita halusimme myös Ryskeellä ylläpitää. Partiossa halutaan osallistaa ja opettaa vastuun kantoa pienestä pitäen. Niinpä jokainen leiriläinen osallistui esimerkiksi tiskaamalla omat astiat.

Leiriviikko oli onnistunut ja leiristä jäi monia hyviä muistoja niin leiriläisille kuin tekijöille. Haluamme lämpimästi kiittää OLVI-säätiötä tuesta.

Lähde | Teksti: Noora Rautio, Piirileiri Ryskeen viestintä- ja markkinointijohtaja.
Pääkuva: Tero Maaniemi / jutun kuvat: Antti Putkonen ja Tuomas Turpeinen

 

Share

Related: Tiedotteet


Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus aloitti toimintansa

15.6.2020

Uudessa lastensairaalassa aloitti kesäkuun alussa toimintansa Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus, joka parantaa lasten kivunhoidon laatua ja saatavuutta Suomessa. Uuden lastensairaalan tukisäätiö…

OLVI-säätiö ja IPK ry – täysi kentällinen tukea Ylä-Savoon koronapandemian aikana

22.4.2020

Ylä-Savon alueen yhteisvastuuhenkeä koetellaan nyt aivan uudenlaisen tilanteen edessä. Korona-aika ajaa yrityksiä taantumaan ja perheitä ahdinkoon. Myös Ylä-Savon alueella kärsitään nyt lomautusten ja työttömyyden…

OLVI-säätiö mukaan Jokaiselle lapselle lounas –kampanjaan

27.3.2020

Koulujen siirtyminen etäopetukseen ja ison joukon lapsia jääminen pois päiväkodeista merkitsee monelle lapselle sitä, että he menettävät mahdollisuuden lämpimään ruokaan päivän aikana. Osalle lapsista tämä ruoka voi…

Koronan vaikutukset OLVI-säätiön apurahahakuun

17.3.2020

Koronatilanteella ei ole vaikutusta OLVI-säätiön kevään 2020 apurahahakuun. Hakuaika päättyy 31.3.2020.

Korvaamaton säätiötuki

2.3.2020

Vuonna 2018 Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenet rahoittivat tiedettä 223 miljoonalla eurolla, taidetta 63 miljoonalla eurolla ja muuta yhteiskunnan kehittämistä 164 miljoonalla…

OLVI-säätiöltä elintarviketeollisuuden tuotekehitystä tukeva professuuri

15.2.2020

Elintarvikkeisiin liittyvää tutkimusta ja opetusta vahvistetaan Itä-Suomen yliopistossa lahjoitusprofessuurilla ja uudella tutkimusympäristöllä, jotka tukevat myös elintarviketeollisuuden tuotekehitystä.

Olvi Oyj käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Jatkamalla selaamista hyväksyt tietosuoja- ja evästekäytäntömme. Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close