Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 20.9.2019

Ryske’19 oli iloa, hauskanpitoa, yhdessä tekemistä ja partion riemua lähes 2400 osallistujalle

Ryske’19 oli Järvi-Suomen Partiolaisten neljäs piirileiri, joka järjestettiin 24.-31.7.2019. Piirileirille osallistui yhteensä lähes 2400 partiolaista Järvi-Suomen partiopiirin alueelta, muualta Suomesta sekä ulkomailta. Kv-vieraita leirille osallistui noin 200. Leirille olivat tervetulleita myös ei-vielä-partiolaiset ja leirillä olikin erityisesti partiolaisten lasten vanhempia ilahduttavan paljon tutustumassa partioon ja leirielämään.

Ryske järjestettiin Nurmeksessa Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksen kauniissa ympäristössä. Leirialue oli tasaista nurmikenttää, jota reunustivat metsä sekä Pielisjärvi. Ympäristö oli tavanomaisesta hieman poikkeava, mutta tarjosi erinomaiset puitteet suuren leirin järjestämiseen. Tasainen leirialue helpotti lastenvaunujen kanssa kulkemista sekä liikuntarajoitteisten liikkumista leirialueella. Metsä tarjosi hyvät olosuhteet partiomaisen leiriohjelman järjestämiseen ja lähellä olevalla rannalla pääsi virkistäytymään hellepäivinä.

Kaikki osallistuivat, jotta leiristä tuli onnistunut

Leirialueelle rakennettiin kattava veden- ja sähkönjakeluverkosto, kolme kahvilaa, leirisairaalan puitteet vuodepaikkoineen sekä tilapäinen leirikeittiö ruuanjakotelttoineen, käsienpesupaikkoineen ja tiskilinjastoineen. Paikalla jo valmiina olleet kiinteät rakennukset helpottivat osaltaan leirin rakentamista. Myös leiriläiset osallistuivat leirin rakentamiseen. Oman savun, eli leirinaikaisen ”kodin” rakentamiseen ja viihtyisäksi tekemiseen käytettiin ensimmäinen leiripäivä. Savuille valmistuivat hienot ja yksilölliset leiriportit sekä omien rakenteluintojen ja halun mukaan esimerkiksi ajanviettokatos, erilaisia naulakoita, pöytiä ja penkkejä.

Ryske tarkoittaa rohkeutta, ystävyyttä, sinnikkyyttä, kekseliäisyyttä ja elämyksiä. Leirin johtoryhmä, eli staabi, halusi Ryskeen olevan näiden sanojen mukainen leirikokemus kaikille osallistujille ikään katsomatta. Leirin yhteishenki ja sinnikkyys näkyivät erityisesti siinä, kun alkuleirin yli 30 asteen helteet vaihtuivat noin kahdeksaan lämpöasteeseen ja vesisateeseen.

Kun leiri kokoontui viimeistä kertaa yhteen leirin päättäjäisiin, oli ainoa ero se, että partiolaiset olivat verhoutuneet päästä varpaisiin sadeasuihin ja kumisaappaisiin partiopaidan tai -mekon sijaan. Hauskanpito, nauru ja leirifiilis pystyivät yllä kelistä huolimatta.

Monipuolista, ajankohtaista ja partion tavoitteiden mukaista leiriohjelmaa

Leiriläisten aamu- ja iltapäivä koostui ohjelmalaaksosta, joita Ryskeellä oli kolme erilaista: vesi-, kädentaito- ja yhteiskuntalaakso. Lisäksi 12-15 -vuotiaat, eli tarpojat, osallistuivat päivän mittaiselle haikille, missä tehtävänä oli esimerkiksi lautan rakentaminen ja vedenylitys. Tekemistä tarjosi myös 17 ympäri leirialuetta sijoitettua Pop Up -ohjelmapistettä, missä pääsi mm. harjoittelemaan sähkötyökalujen käyttöä, rentoutumaan riippumatossa, tutustumaan jousiammuntaan sekä boulderointiin.

Monipuolisessa leiriohjelmassa pääsi harjoittelemaan monia tärkeitä taitoja. Kuva: Antti Putkonen.

Leiriohjelman tavoitteena oli tarjota leiriläisille Ryskeen teemojen mukaisesti kokemuksia ja elämyksiä. Lisäksi halusimme tarjoa leiriläisille mahdollisuuden oppia uusia taitoja ja partion kasvatustavoitteiden mukaisesti tarjota ikäkaudelle sopivaa ohjelmaa, missä pääsee oppimaan itse tehden ja kokeillen. Koko leiri kokoontui yhteiseen iltaohjelmaan kolme kertaa leiriviikon aikana. Lähes 2400 osallistujaa pääsi seuraamaan leirikarhu Raunin matkaa kohti kadonnutta ääntä.

Myös metsänhoitovälineet ja yhteiskunnan toiminta tulivat tutuksi leiriläisille. Kuva: Antti Putkonen.

Tärkeitä työelämätaitoja nuorille

Ryskeen mahdollisti yli 200 vapaahehtoista, joista noin 100 työskenteli leirin eteen jo ennen leiriä. Leirin 11 henkinen staabi valmisteli leiriä jo tammikuusta 2018 alkaen. Myös leiriläiset osallistuivat osaltaan leirin tekemiseen. 15-18 vuotiaat Samoajat tekivät leiriviikon aikana 20 tuntia leiripestiä, jossakin toivomassaan leirin osa-alueessa, esimerkiksi viestinnässä, muonituksessa tai ohjelmassa. Leiripestin avulla nuorille haluttiin opettaa paitsi suuren partioleirin organisaatiosta ja toiminnasta myös työelämästä. Samoajien leiripesti alkoi yhteisellä, monipuolisella perehdytyksellä ja jatkui vielä perehdytyksellä oman pestin osa-alueessa. vuorollaan leiriläisten joukosta vapaaehtoisia oli esimerkiksi jakamassa ruokaa.

Vapaaehtoisuus ja yhdessä tekeminen ovat partion arvoja, joita halusimme myös Ryskeellä ylläpitää. Partiossa halutaan osallistaa ja opettaa vastuun kantoa pienestä pitäen. Niinpä jokainen leiriläinen osallistui esimerkiksi tiskaamalla omat astiat.

Leiriviikko oli onnistunut ja leiristä jäi monia hyviä muistoja niin leiriläisille kuin tekijöille. Haluamme lämpimästi kiittää OLVI-säätiötä tuesta.

Lähde | Teksti: Noora Rautio, Piirileiri Ryskeen viestintä- ja markkinointijohtaja.
Pääkuva: Tero Maaniemi / jutun kuvat: Antti Putkonen ja Tuomas Turpeinen

 

Share

Related: Tiedotteet


Lasten kivunhoitoon kehitetään uusia lääkkeettömiä ja perhettä tukevia menetelmiä säätiötuella

20.6.2024

Moni kipua kokeva lapsipotilas hyötyy esimerkiksi taideterapiasta. Palliatiivisessa ja saattohoidossa voidaan tukea sairastavia lapsia kotioloissa. OLVI-säätiö on tukenut useita lapsipotilaiden hoitoa kehittäviä ja…

Uudisraivaajien maa – Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot

11.6.2024

OLVI-säätiön rahoittamassa Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen tutkijoiden toteuttamassa kolmevuotisessa projektissa selvitettiin millaiset ovat nykyisen Ylä-Savon alueen taloudellisen ja sosiaalisen…

OLVI-säätiö tukee Kummien kanssa hanketta lapsen elämänlaadun parantamiseksi palliatiivisessa hoidossa ja pitkittyneen kivun hoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

17.4.2024

25 % lapsista ja nuorista kokee jossakin vaiheessa lapsuuttaan yli 3 kuukautta jatkunutta kipua. Lasten pitkittynyt kipu onkin ollut viime vuosina enenevissä määrin tunnistettavissa merkittäväksi terveysongelmaksi.…

Taimenen kulkua ja luontaista lisääntymistä Luvejoessa ja Rotimojoessa edistää joukko aktiivisia talkoolaisia

2.3.2024

Luvejoen ja Rotimojoen uhanalaisen, perimältään arvokkaan taimenen elinkierto halutaan turvata kutupaikkoja kunnostamalla osakaskuntien talkooväen ja OLVI-säätiöltä saadun apurahan turvin. Herkkien ja pitkälti…

Lasten ja nuorten yliopiston Tiedeleirit

2.3.2024

Snellman EDUn Lasten ja nuorten yliopistossa tutustutaan tiedemaailmaan ja tutkimuksen tekoon toiminnallisen tekemisen ja hauskan oppimisen kautta. Tiedeleirien merkittävä mahdollistaja on OLVI-säätiö.

OLVI-säätiö vahvistamassa luontaisia hiilinieluja

16.1.2024

Metsät ovat tärkeä osa suomalaista sielunmaisemaa ja tärkein luonnonvaramme. Hyvin hoidettu metsä toimii merkittävässä roolissa hiilinieluna ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Mitä enemmän metsämme kasvavat, sitä enemmän…