Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 20.9.2019

Ryske’19 oli iloa, hauskanpitoa, yhdessä tekemistä ja partion riemua lähes 2400 osallistujalle

Ryske’19 oli Järvi-Suomen Partiolaisten neljäs piirileiri, joka järjestettiin 24.-31.7.2019. Piirileirille osallistui yhteensä lähes 2400 partiolaista Järvi-Suomen partiopiirin alueelta, muualta Suomesta sekä ulkomailta. Kv-vieraita leirille osallistui noin 200. Leirille olivat tervetulleita myös ei-vielä-partiolaiset ja leirillä olikin erityisesti partiolaisten lasten vanhempia ilahduttavan paljon tutustumassa partioon ja leirielämään.

Ryske järjestettiin Nurmeksessa Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksen kauniissa ympäristössä. Leirialue oli tasaista nurmikenttää, jota reunustivat metsä sekä Pielisjärvi. Ympäristö oli tavanomaisesta hieman poikkeava, mutta tarjosi erinomaiset puitteet suuren leirin järjestämiseen. Tasainen leirialue helpotti lastenvaunujen kanssa kulkemista sekä liikuntarajoitteisten liikkumista leirialueella. Metsä tarjosi hyvät olosuhteet partiomaisen leiriohjelman järjestämiseen ja lähellä olevalla rannalla pääsi virkistäytymään hellepäivinä.

Kaikki osallistuivat, jotta leiristä tuli onnistunut

Leirialueelle rakennettiin kattava veden- ja sähkönjakeluverkosto, kolme kahvilaa, leirisairaalan puitteet vuodepaikkoineen sekä tilapäinen leirikeittiö ruuanjakotelttoineen, käsienpesupaikkoineen ja tiskilinjastoineen. Paikalla jo valmiina olleet kiinteät rakennukset helpottivat osaltaan leirin rakentamista. Myös leiriläiset osallistuivat leirin rakentamiseen. Oman savun, eli leirinaikaisen ”kodin” rakentamiseen ja viihtyisäksi tekemiseen käytettiin ensimmäinen leiripäivä. Savuille valmistuivat hienot ja yksilölliset leiriportit sekä omien rakenteluintojen ja halun mukaan esimerkiksi ajanviettokatos, erilaisia naulakoita, pöytiä ja penkkejä.

Ryske tarkoittaa rohkeutta, ystävyyttä, sinnikkyyttä, kekseliäisyyttä ja elämyksiä. Leirin johtoryhmä, eli staabi, halusi Ryskeen olevan näiden sanojen mukainen leirikokemus kaikille osallistujille ikään katsomatta. Leirin yhteishenki ja sinnikkyys näkyivät erityisesti siinä, kun alkuleirin yli 30 asteen helteet vaihtuivat noin kahdeksaan lämpöasteeseen ja vesisateeseen.

Kun leiri kokoontui viimeistä kertaa yhteen leirin päättäjäisiin, oli ainoa ero se, että partiolaiset olivat verhoutuneet päästä varpaisiin sadeasuihin ja kumisaappaisiin partiopaidan tai -mekon sijaan. Hauskanpito, nauru ja leirifiilis pystyivät yllä kelistä huolimatta.

Monipuolista, ajankohtaista ja partion tavoitteiden mukaista leiriohjelmaa

Leiriläisten aamu- ja iltapäivä koostui ohjelmalaaksosta, joita Ryskeellä oli kolme erilaista: vesi-, kädentaito- ja yhteiskuntalaakso. Lisäksi 12-15 -vuotiaat, eli tarpojat, osallistuivat päivän mittaiselle haikille, missä tehtävänä oli esimerkiksi lautan rakentaminen ja vedenylitys. Tekemistä tarjosi myös 17 ympäri leirialuetta sijoitettua Pop Up -ohjelmapistettä, missä pääsi mm. harjoittelemaan sähkötyökalujen käyttöä, rentoutumaan riippumatossa, tutustumaan jousiammuntaan sekä boulderointiin.

Monipuolisessa leiriohjelmassa pääsi harjoittelemaan monia tärkeitä taitoja. Kuva: Antti Putkonen.

Leiriohjelman tavoitteena oli tarjota leiriläisille Ryskeen teemojen mukaisesti kokemuksia ja elämyksiä. Lisäksi halusimme tarjoa leiriläisille mahdollisuuden oppia uusia taitoja ja partion kasvatustavoitteiden mukaisesti tarjota ikäkaudelle sopivaa ohjelmaa, missä pääsee oppimaan itse tehden ja kokeillen. Koko leiri kokoontui yhteiseen iltaohjelmaan kolme kertaa leiriviikon aikana. Lähes 2400 osallistujaa pääsi seuraamaan leirikarhu Raunin matkaa kohti kadonnutta ääntä.

Myös metsänhoitovälineet ja yhteiskunnan toiminta tulivat tutuksi leiriläisille. Kuva: Antti Putkonen.

Tärkeitä työelämätaitoja nuorille

Ryskeen mahdollisti yli 200 vapaahehtoista, joista noin 100 työskenteli leirin eteen jo ennen leiriä. Leirin 11 henkinen staabi valmisteli leiriä jo tammikuusta 2018 alkaen. Myös leiriläiset osallistuivat osaltaan leirin tekemiseen. 15-18 vuotiaat Samoajat tekivät leiriviikon aikana 20 tuntia leiripestiä, jossakin toivomassaan leirin osa-alueessa, esimerkiksi viestinnässä, muonituksessa tai ohjelmassa. Leiripestin avulla nuorille haluttiin opettaa paitsi suuren partioleirin organisaatiosta ja toiminnasta myös työelämästä. Samoajien leiripesti alkoi yhteisellä, monipuolisella perehdytyksellä ja jatkui vielä perehdytyksellä oman pestin osa-alueessa. vuorollaan leiriläisten joukosta vapaaehtoisia oli esimerkiksi jakamassa ruokaa.

Vapaaehtoisuus ja yhdessä tekeminen ovat partion arvoja, joita halusimme myös Ryskeellä ylläpitää. Partiossa halutaan osallistaa ja opettaa vastuun kantoa pienestä pitäen. Niinpä jokainen leiriläinen osallistui esimerkiksi tiskaamalla omat astiat.

Leiriviikko oli onnistunut ja leiristä jäi monia hyviä muistoja niin leiriläisille kuin tekijöille. Haluamme lämpimästi kiittää OLVI-säätiötä tuesta.

Lähde | Teksti: Noora Rautio, Piirileiri Ryskeen viestintä- ja markkinointijohtaja.
Pääkuva: Tero Maaniemi / jutun kuvat: Antti Putkonen ja Tuomas Turpeinen

 

Share

Related: Tiedotteet


Pohjois-Savon Liikunta käynnistää OLVI-säätiön rahoittaman ILOLLA-hankkeen

3.2.2021

ILOLLA-hanke tarjoaa inspiroivaa koulutusta ja liikkumisen iloa Iisalmen ja Ylä-Savon alueella toimiville seuroille sekä iisalmelaisille vähän liikkuville tai terveydellisiä riskitekijöitä omaaville yli 55-vuotiaille…

Voimaa Vanhemmuuteen -perheleirit jatkuvat OLVI-säätiön tuella

28.12.2020

Metsäkartanon iloinen perheleiritoiminta saa jatkoa! Jo sadat lapsiperheet ympäri itäistä Suomea ovat päässeet voimaantumaan Nuorisokeskus Metsäkartanon perheleireillä. Voimaa Vanhemmuuteen -hankkeen on tehnyt…

Vuoden 2020 säätiötekoja yhteiseksi hyväksi

10.12.2020

Vuonna 2020 OLVI-säätiö vastaanotti yhteensä 1 054 hakemusta, joista 137 hakijalle myönnettiin apurahaa yhteensä 3,3 miljoonaa euroa. Avustuksia jaettiin niin yksitäisille tapahtumille kuin mittaville hankkeillekin, joiden…

NeuroPitch -kilpailun voittaja etsii suolistomikrobeista uutta hoitoa Parkinsonin tautiin

9.12.2020

Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans HUSista voitti Kansallisen neurokeskuksen ja OLVI-säätiön järjestämän NeuroPitch-kilpailun, jossa etsittiin uusia ratkaisuja ikääntyvien aivoterveyden edistämiseksi.…

OLVI-säätiön lahja 130 vuotta täyttävälle Iisalmen kaupungille kytkee Ylä-Savon osaksi maailman taloushistoriaa

29.10.2020

OLVI-säätiön rahoittamassa laajassa tutkimushankkeessa selvitetään elämisen ehtoja Ylä-Savossa 1600–1800-luvulla. Jyväskylän yliopiston hanke kytkee alueen historian osaksi kansainvälistä keskustelua esiteollisen ajan…

Pohjoissavolaiset säätiöt ja rahastot yhdistävät voimiaan

1.10.2020

Kansainvälinen säätiöpäivä 1.10. kääntää katseet säätiöiden laaja-alaiseen hyvää tekevään työhön ympäri Euroopan. Pohjoissavolaiset OLVI-säätiö ja Saastamoisen säätiö ovat ojentaneet auttavia käsiään…

Olvi Oyj käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Jatkamalla selaamista hyväksyt tietosuoja- ja evästekäytäntömme. Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close