Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 22.4.2020

OLVI-säätiö ja IPK ry – täysi kentällinen tukea Ylä-Savoon koronapandemian aikana

Ylä-Savon alueen yhteisvastuuhenkeä koetellaan nyt aivan uudenlaisen tilanteen edessä. Korona-aika ajaa yrityksiä taantumaan ja perheitä ahdinkoon. Myös Ylä-Savon alueella kärsitään nyt lomautusten ja työttömyyden seurauksista. Korona-aika on sysännyt liikkeelle myös positiivisia voimia Iisalmen ihmeet –teeman mukaisesti. Pakon edessä löytyvät myös keinot heikomman auttamiseksi.

Iisalmen Peli-Karhut ry:n loistavasti alkanut kiekkokausi 2019-20 päättyi kuin seinään 12.3.2020 koronan vuoksi. Seurassa puntaroitiin toimia vaihtoehtoisten tehtävien löytämiseksi Iisalmen Peli-Karhut ry:n työntekijöille. Seura alkoi suunnata resursseja yleishyödylliseen ja auttavaan toimintaan Ylä-Savon alueella kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien tukemiseksi. Näin muovautui korona-ajan avustusvalmiudessa ja -tehtävissä toimiva Karhun apupalvelu.

Vajaassa kuukaudessa IPK on organisoinut vapaaehtoisryhmän, jonka avustuskohteita ovat vähävaraiset vanhukset sekä vähävaraiset lapsiperheet, joissa työttömyys, lomautukset tai vaikkapa yksinhuoltajuuden tuomat haasteet kasaavat ongelmia.

IPK:lta täysi kentällinen apukäsiä

IPK hyödyntää omat työntekijänsä yhdessä vapaaehtoisten kanssa tekemällä aputyötä. Karhun apupalvelu -toiminta jakaantuu kolmeen linjaan: 1. Elintarvikekassit vähävaraisille 2. Virikkeellinen toiminta vanhusten henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi sekä 3) apteekki- ja kauppapalveluiden hoitaminen riskiryhmään kuuluville.

– Meille kauden päättyminen oli tietysti urheilullisesti suuri pettymys, mutta myös kaiken toiminnan pysähtyminen pakotti meidät miettimään vaihtoehtoisia töitä työntekijöillemme. Yhteiskuntavastuullinen toiminta ollut usean vuoden ajan iso osa meidän toimintaamme, joten apupalvelun käynnistäminen oli luonnollinen tapa toimia tällaisena poikkeusaikana, kommentoi IPK:n toiminnanjohtaja Jarmo Ylisipola.

Taustajoukoissa yleishyödyllinen OLVI-säätiö

Koronatilanne eskaloitui nopeasti Suomessa, ja sillä oli vaikutuksia myös Ylä-Savossa tapahtuneiden lomautusten muodossa. Riskiryhmäläiset +70 vuotta eristettiin koteihinsa. Koronan tuomat talousvaikutukset ovat tuntuvia, mutta merkittävimmin vaikutus näkyy yksilötasolla. Nälkä ja yksinäisyys olivat totta!

Toimiakseen vaikuttavasti säätiö tarvitsee toimijan, joka vie avun perille. Pitkään Iisalmen Pelikarhut Juniorien tukena toiminut säätiö löysi IPK ry:stä sopivan työrukkasen. Iisalmelainen OLVI-säätiö tukee sääntöjensä mukaan mm. lasten ja vanhusten hyväksi tehtävää toimintaa. Korona-ajan apu sopii siihen.

Normaalioloissa avustus ruoka-avun ostamiseksi ei olisi säätiön linjan mukaista, sillä säätiö ei puutu osa-alueelle, joka kuuluu yhteiskunnan vastuulle. Tänä historiallisena koronakeväänä elämme lähes sotatilan kaltaista poikkeustilannetta, ja se palauttaa myös osan OLVI-säätiön toimista lähemmäksi säädekirjan henkeä ja säätiön perustamisvuotta 1955. Silloin 65 vuotta sitten säätiö saattoi tukea vähävaraisia iisalmelaisperheitä jelppaamalla myös arkisissa tarpeissa, OLVI-säätiön asiamies Mervi Toivainen avaa avustuspäätöksen taustoja.

Poikkeustilanne herättää vahvan tunteen yhteisvastuusta

Ajatukseen avustustoimista herättiin IPK:ssa ja OLVI-säätiössä samanaikaisesti ja samoilla ajatuksilla, siksi toiminta oli helppo pyöräyttää käyntiin. OLVI-säätiö tuntee paikallisen toimijan, joka kantaa vastuuta urheiluseurana seutukunnallisesti lasten, nuorten, perheiden ja vanhusten hyvinvoinnista monessa muodossa.

– Avustustoiminta sopii vastuullisen seuratoimijan tehtäväksi, sillä sen tavoitteena on ollut kiekkoilun ohessa kasvattaa lapsia ja nuoria pärjäämään elämässä ja löytämään oman polkunsa. Karhujen seuratoiminta ehkäisee syrjäytymistä ja kiusaamista, Toivainen toteaa. Säätiössä on huomioitu myös seuran kantama huoli vanhusten hyvinvoinnista sekä veteraanityö, jota IPK on tehnyt.

– Meillä kohtasi ajatukset ja arvomaailma OLVI-säätiön kanssa heti. Haluamme kantaa vastuumme urheiluseurana koko seutukunnan hyvinvoinnista. OLVI-säätiön tuki on meille tässä kohtaa mittaamattoman arvokas muutenkin vaikeassa tilanteessa. Koen, että tämä on meille tunnustus jo pitkään jatkuneesta yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta eri muodoissa, ei vaan tämän kevään toiminnasta, Ylisipola pohtii.

OLVI-säätiön tuki hankkeeseen on 50 000 euroa. OLVI-säätiön rahallisen tuen lisäksi karhujen toimintaan on lähtenyt mukaan alueen kauppiaita mm. K-Supermarket Torikulma, K-Citymarket Iisalmi, K-Market Aromi Vieremä, joilta säätiön lahjoituksella ostetaan elintarvikkeita asevelihintaan.

– OLVI-säätiön tuki tullaan kohdentamaan sitä tarvitseville. Tuen avulla voimme jakaa hyvää mieltä lapsiperheiden ja vanhusten arkeen näin vaikeina aikoina. Erittäin iso kiitos OLVI-säätiölle, jatkoi Ylisipola.

Miksi 130 vappukassia?

Ensimmäinen OLVI-säätiön ja Karhun apupalvelun ruokakassien kohde ovat yhdessä Iisalmen seurakunnan kanssa kartoitettavat, apua tarvitsevat lapsiperheet. 130 elintarvikekassia toimitetaan Iisalmeen ja lähikuntiin Karhujen pakkaamana ja jakamana jo tulevaksi vapuksi. Olvi sponsoroi lisäksi kassiin Olvin Jaffa -virvoitusjuomat. Iisalmen kaupunki täyttää ensi vuonna 130 vuotta, siitä idea tarkkaan kassimäärään.

Anna auttava tassu

Karhun apupalvelu -toimintaa laajennetaan ja kehitetään edelleen. Mukaan mietitään toimia, joilla myös alueen yritykset ja yksityisetkin pääsevät osallistumaan panoksellaan yhteiseksi hyväksi. Apu voisi olla pienikin lahjoitussumma, jonka voi lahjoittaa vähävaraisen lapsiperheen tai vanhuksen tarvitseman elintarvikekasin ostamiseen.

Jo ennen säätiötukea IPK ry:n vapaaehtoiset ovat jakaneet paikallisten toimijoiden lahjoittamia elintarvikkeita mm. päiväkeskuksien asiakkaille, avustaneet Iisalmen seurakunnan koordinoimassa EU-ruokakassien pakkaamisessa ja jakamisessa edelleen. Onpa Karhut nähty todistetusti myös digiulkoiluttavan alueen senioriväestöä.

Kuvassa Jarmo Ylisipola, IPK ry:n toiminnanjohtaja

Lisätietoja:
Mervi Toivainen, OLVI-säätiön asiamies 050 5484384, www.olvisaatio.fi
Jarmo Ylisipola, Iisalmen Peli-Karhut ry, toiminnanjohtaja 0400 998399

Katso videot: Lähde vapaaehtoiseksi  & IPK auttaa
Lue lisää: IPK:n yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta

 

 

Share

Related: Tiedotteet


Pohjoissavolaiset säätiöt ja rahastot yhdistävät voimiaan

1.10.2020

Kansainvälinen säätiöpäivä 1.10. kääntää katseet säätiöiden laaja-alaiseen hyvää tekevään työhön ympäri Euroopan. Pohjoissavolaiset OLVI-säätiö ja Saastamoisen säätiö ovat ojentaneet auttavia käsiään…

Parasta nuori – täyttä elämää toimintaesteistä huolimatta

27.8.2020

Jokaiselle nuorelle kuuluu mielekäs ja omaehtoinen tekeminen, fyysisestä vammasta tai toimintaesteestä huolimatta. Parasta nuori -toiminnassa nuoret saavat itse päättää, mitä haluavat tehdä. Pohjois-Savon…

Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus aloitti toimintansa

15.6.2020

Uudessa lastensairaalassa aloitti kesäkuun alussa toimintansa Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus, joka parantaa lasten kivunhoidon laatua ja saatavuutta Suomessa. Uuden lastensairaalan tukisäätiö…

OLVI-säätiö ja IPK ry – täysi kentällinen tukea Ylä-Savoon koronapandemian aikana

22.4.2020

Ylä-Savon alueen yhteisvastuuhenkeä koetellaan nyt aivan uudenlaisen tilanteen edessä. Korona-aika ajaa yrityksiä taantumaan ja perheitä ahdinkoon. Myös Ylä-Savon alueella kärsitään nyt lomautusten ja työttömyyden…

OLVI-säätiö mukaan Jokaiselle lapselle lounas –kampanjaan

27.3.2020

Koulujen siirtyminen etäopetukseen ja ison joukon lapsia jääminen pois päiväkodeista merkitsee monelle lapselle sitä, että he menettävät mahdollisuuden lämpimään ruokaan päivän aikana. Osalle lapsista tämä ruoka voi…

Koronan vaikutukset OLVI-säätiön apurahahakuun

17.3.2020

Koronatilanteella ei ole vaikutusta OLVI-säätiön kevään 2020 apurahahakuun. Hakuaika päättyy 31.3.2020.

Olvi Oyj käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Jatkamalla selaamista hyväksyt tietosuoja- ja evästekäytäntömme. Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close