Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 29.10.2020

OLVI-säätiön lahja 130 vuotta täyttävälle Iisalmen kaupungille kytkee Ylä-Savon osaksi maailman taloushistoriaa

OLVI-säätiön rahoittamassa laajassa tutkimushankkeessa selvitetään elämisen ehtoja Ylä-Savossa 1600–1800-luvulla. Jyväskylän yliopiston hanke kytkee alueen historian osaksi kansainvälistä keskustelua esiteollisen ajan asutuksesta ja elinkeinoista.

Nykyinen Ylä-Savo tunnetaan valtakunnallisesti muun muassa alueen kärkiyritysten Olvin, Ponssen, Genelecin tai Normetin menestystarinoiden ansiosta, alueen toimijoiden tiiviistä ByIisalmi-yhteistyöstä sekä ”Iisalmen ihmeistä”. Suomen historiassa Ylä-Savo näyttäytyy myöhään asutettuna, erilaisten kulttuurien leimaamana ja elinoloiltaan niukkuutta tarjonneena alueena. Haasteista huolimatta Ylä-Savoon muodostui elinvoimainen ja omaleimainen juureva savolainen yhteisö.

”Mitkä olivat elämisen ehdot Ylä-Savossa ennen modernin yhteiskunnan muodostumista? Tämä on keskeisin kysymys OLVI-säätiön rahoittamassa ja Jyväskylän yliopiston toteuttamassa tutkimushankkeessa. Niukoista elinoloista elinvoimaiseksi alueeksi; tätä kiinnostavaa kehityskaarta ja sen juuria lähdemme nyt penkomaan”, kertoo hankkeen johtaja professori Jari Ojala Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitokselta.

”Ylä-Savo on tapausesimerkki, jonka avulla otamme osaa viimeaikaisiin kansainvälisiin keskusteluihin asuttamisesta ja elinolosuhteiden kehittymisestä erityisesti rajaseudulla. Näin Ylä-Savon kehitys kytketään osaksi maailman taloushistoriaa”, Ojala jatkaa.

Tutkimushankkeen lisäksi rahoituksella pohjustetaan Iisalmessa sijaitsevan vuonna 1964 avatun Ylä-Savon kotiseutumuseon perusnäyttelyn uudistamista. Uudistettavan näyttelyn keskeinen kysymys on, mitä Ylä-Savo ja yläsavolaisuus ovat ja miten ne ovat historiassa rakentuneet.

Näyttelyhanke toteutetaan kotiseutumuseon ja Jyväskylän Yliopiston Avoimen tiedon keskuksen museoammattilaisten yhteistyönä sekä uusimman museoteknologian, kuten 3D-teknologiaan perustuvia interaktiivisia esityskeinoja hyödyntäen. Jyväskylän yliopiston kokoelmissa on muun muassa ainutlaatuinen professori Ahti Rytkösen noin 15 000 valokuvan kansatieteellinen kuvakokoelma, jossa on yli 1300 korkeatasoista valokuvaa 1900-luvun alun Ylä-Savosta.

”Valokuvakokoelma on ainutlaatuinen kansallisestikin, sillä siinä kuvataan tavallisia ihmisiä arkisissa puuhissaan”, huomauttavat Jyväskylän yliopiston museologian professori Janne Vilkuna ja yliopiston tiedemuseon intendentti Pirjo Vuorinen.

OLVI-säätiön myöntämä rahoitus on runsaat puoli miljoonaa euroa. Hanke toteutetaan vuosien 2020 – 2023 aikana. Tutkimushankkeen tulokset julkaistaan kirjana ja uuden museonäyttelyn muodossa.

”OLVI-säätiön rahoitus on erittäin merkittävä; se mahdollistaa ainutlaatuisen tutkimushankkeen toteuttamisen”, iloitsee professori Jari Ojala.

”OLVI-säätiön perustamiskirja allekirjoitettiin 65 vuotta sitten 1. marraskuuta. Juhlavuottaan työn merkeissä viettävä OLVI-säätiö tukee apurahalla Ylä-Savon alueen kotiseututyötä ja samalla juhlistaa ensi vuonna 130 vuotta täyttävää Iisalmen kaupunkia, kertoo OLVI-säätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Sirviö.

”Apuraha on säätiön lahja jokaiselle yläsavolaiselle. Toivomme, että hanke toimii porttina omiin juuriin ja alueen mielenkiintoiseen historiaan”, korostaa Sirviö.

Saamme olla aidosti ylpeitä Ylä-Savosta ja pian 130-vuotiaasta Iisalmesta. Alueella vieraileva voi nauttia olutpääkaupungin antimia, inspiroitua alueen yritystarinoista, tutustua värikkäisiin tapahtumiin sekä monipuolisiin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin.

Sirpin valmistusta Ylä-Savossa. Näin siirtyy perimätieto ja kädentaito sukupolvelta toiselle. Kuva: Ahti Rytkönen
Yläsavolaista kädentaitoa vuonna 2020.  Kuva: Olvi Oyj

Hankkeen toteuttajat:

Hanke toteutetaan Jyväskylän yliopistossa yhteistyössä Historian ja etnologian laitoksen sekä yliopiston tiedemuseon kanssa. Jyväskylän yliopiston taloushistorian tutkimus on keskittynyt etenkin esiteollisen Suomen talouden toiminnan ja rakenteiden tutkimiseen. Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus on yliopiston tietovirtojen solmukohta ja sen yhteydessä toimiva tiedemuseo vastaa näyttelyhankkeen toteuttamisesta. Museon kuva-arkistossa on laaja yli 60 000 valokuvan kuva-arkisto, jota ovat kartuttaneet mm. yliopiston professorit, opettajat ja opiskelijat. Vastuullisina johtajina hankkeessa toimivat professori Jari Ojala (tutkimushanke) ja professori Janne Vilkuna (näyttelyhanke).

Lisätiedot:
Jari Ojala p. 0400 247 387, sähköposti: [email protected]
Janne Vilkuna p. 040 5543 569, sähköposti: [email protected]

OLVI-säätiö on yleishyödyllinen säätiö, jonka perusti vuonna 1955 Olvin pitkäaikainen toimitusjohtaja ja pääomistaja, teollisuusneuvos E.W. Åberg puolisonsa rouva Hedwig Åbergin kanssa. Kotiseututyö on yksi säätiön avustuskohteista. Säätiön säädekirjan mukaan E.W. Åbergin tahtotila oli kotiseudun elinvoimaisuuden ja kulttuurin edistäminen sekä perinnetiedon säilyttäminen jälkipolville. www.olvisaatio.fi

Lisätiedot:
Matti Pehkonen, Ylä-Savon kotiseutuyhdistys ry, hallituksen puheenjohtaja p. 0500 272 067,
Heikki Sirviö, OLVI-säätiön hallituksen puheenjohtaja p. 0500 676 814
Mervi Toivainen, OLVI-säätiön asiamies p. 050 548 4384

Share

Related: Tiedotteet


OLVI-säätiön lahja 130 vuotta täyttävälle Iisalmen kaupungille kytkee Ylä-Savon osaksi maailman taloushistoriaa

29.10.2020

OLVI-säätiön rahoittamassa laajassa tutkimushankkeessa selvitetään elämisen ehtoja Ylä-Savossa 1600–1800-luvulla. Jyväskylän yliopiston hanke kytkee alueen historian osaksi kansainvälistä keskustelua esiteollisen ajan…

Pohjoissavolaiset säätiöt ja rahastot yhdistävät voimiaan

1.10.2020

Kansainvälinen säätiöpäivä 1.10. kääntää katseet säätiöiden laaja-alaiseen hyvää tekevään työhön ympäri Euroopan. Pohjoissavolaiset OLVI-säätiö ja Saastamoisen säätiö ovat ojentaneet auttavia käsiään…

Parasta nuori – täyttä elämää toimintaesteistä huolimatta

27.8.2020

Jokaiselle nuorelle kuuluu mielekäs ja omaehtoinen tekeminen, fyysisestä vammasta tai toimintaesteestä huolimatta. Parasta nuori -toiminnassa nuoret saavat itse päättää, mitä haluavat tehdä. Pohjois-Savon…

Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus aloitti toimintansa

15.6.2020

Uudessa lastensairaalassa aloitti kesäkuun alussa toimintansa Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus, joka parantaa lasten kivunhoidon laatua ja saatavuutta Suomessa. Uuden lastensairaalan tukisäätiö…

OLVI-säätiö ja IPK ry – täysi kentällinen tukea Ylä-Savoon koronapandemian aikana

22.4.2020

Ylä-Savon alueen yhteisvastuuhenkeä koetellaan nyt aivan uudenlaisen tilanteen edessä. Korona-aika ajaa yrityksiä taantumaan ja perheitä ahdinkoon. Myös Ylä-Savon alueella kärsitään nyt lomautusten ja työttömyyden…

OLVI-säätiö mukaan Jokaiselle lapselle lounas –kampanjaan

27.3.2020

Koulujen siirtyminen etäopetukseen ja ison joukon lapsia jääminen pois päiväkodeista merkitsee monelle lapselle sitä, että he menettävät mahdollisuuden lämpimään ruokaan päivän aikana. Osalle lapsista tämä ruoka voi…

Olvi Oyj käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Jatkamalla selaamista hyväksyt tietosuoja- ja evästekäytäntömme. Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close