Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 9.12.2020

NeuroPitch -kilpailun voittaja etsii suolistomikrobeista uutta hoitoa Parkinsonin tautiin

OLVI-säätiö lahjoitti 65. juhlavuotensa kunniaksi 30 000 euron tutkimusrahoituksen NeuroPitch-kilpailun voittajalle. Kuvassa palkintoa luovuttamassa OLVI-säätiön hallituksen jäsen Minna Aronen, voittaja Filip Scheperjans, Neurocenter Finlandin johtaja Dr. Mikael von und zu Fraunberg ja Neuro2020 – Business meets Science -tapahtuman juontanut Tomi Kaukinen.

Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans HUSista voitti Kansallisen neurokeskuksen ja OLVI-säätiön järjestämän NeuroPitch-kilpailun, jossa etsittiin uusia ratkaisuja ikääntyvien aivoterveyden edistämiseksi. Kilpailu oli osa 8. joulukuuta järjestettyä Neuro2020 – Business meets Science -tapahtumaa.

– Parkinsonin taudin hoitoon tarvitaan täysin uusi lähestymistapa, ja suoli-aivoakseli on sellainen, Scheperjans totesi.

Scheperjansin esittelemässä DISRUPT-PD-hankkeessa Parkinsonin tautiin etsitään uutta hoitomuotoa ulosteensiirron avulla toteutettavasta mikrobiomihoidosta. Noin 25 prosentilla potilaista on normaalista poikkeava suoliston mikrobisto, jolla puolestaan on yhteys taudin oireisiin.  Scheperjansin mukaan on syytä odottaa, että suolistomikrobien siirto terveeltä luovuttajalta vaikuttaisi taudin kulkuun.

– Olemme kehittäneet nopean testin, jolla voidaan tunnistaa ne potilaat, joilla on poikkeava suoliston mikrobiomi, ja alkamassa on hoitokoe jossa selvitetään hoidon tehoa.

Säätiötukea ikääntyvien aivoterveyteen liittyvälle tutkimukselle

Neurotieteiden tutkijoille suunnatun NeuroPitch-kilpailun palkintona oli 30 000 euron tutkimusrahoitus. Kilpailun rahoitti OLVI-säätiö 65. juhlavuotensa kunniaksi. Näin säätiö haluaa tukea vanhusten aivoterveyteen, sairauksien ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen liittyvää neuroalojen tutkimusta. Väestön ikääntyessä huolena on muun muassa muistisairauksista kärsivien määrän kasvu.

NeuroPitch järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja siihen osallistui seitsemän tutkijaa eri puolilta Suomea. Perinteisen tutkimusrahoitushaun sijaan kilpailijat kertoivat tutkimuksestaan kolmen minuutin mittaisessa pitch-esityksessä. Voittajan valinneessa tuomaristossa oli mukana tutkimus- ja yritysmaailman asiantuntijoita.

Kilpailu oli osa virtuaalista Neuro2020 – Business meets Science -tapahtumaa, jossa oli lähes 400 osallistujaa eri puolilta maailmaa. Kyseessä on uusi tapahtumakonsepti, jolla Kansallinen neurokeskus haluaa edistää neuroalan yhteistyötä, nostaa esiin korkeatasoista tutkimusta ja tutkimuksesta nousseita kaupallisia menestystarinoita.

Lisätietoja:

Filip Scheperjans, filip.scheperjans (a) hus.fi
Kansallisen neurokeskuksen johtaja Mikael von un zu Fraunberg, mikael.fraunberg (a) uef.fi
OLVI-säätiön hallituksen jäsen Minna Aronen, minna.aronen (a) ukmuovi.fi, hallituksen puheenjohtaja Heikki Sirviö, p. 0500 676814 ja asiamies Mervi Toivainen, mervi.toivainen(a)olvi.fi, p. 050 5484384

https://neurocenterfinland.fi/

Teksti: UEF /viestintä

 

Share

Related: Tiedotteet


Ilo yltää kaikkialle – Sairaalahuvipuisto avautui Taysiin

24.5.2022

Maailman ensimmäinen sairaalahuvipuisto vietti avajaisiaan Taysissa 24.5.2022. Särkänniemen ideoima ja suunnittelema ja yhteistyökumppaneiden toteuttama kokonaisuus ilahduttaa Taysin lasten ja nuorten sairaalan pieniä potilaita…

OLVI-säätiöltä 200 000 euron lahjoitus Ukrainan lapsille

13.4.2022

OLVI-säätiö on lahjoittanut maaliskuun 2022 alussa 200 000 euroa Ukrainan sodasta kärsiville lapsille. Säätiöavun Ukrainan lapsille toimittaa Pelastakaa Lapset ry. Yhdistys on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien tukien…

OLVI-säätiöltä 500 000 € lahjoitus Itä-Suomen yliopiston varainhankintakampanjaan

11.1.2022

OLVI-säätiö on päättänyt lahjoittaa 500 000 euroa Itä-Suomen yliopiston Tee tietoinen valinta -tukikampanjaan.

Säätiöteot yhteiseksi hyväksi vuonna 2021

30.12.2021

Yhteiskunnan sulkutila koronapandemian vuoksi vähensi apurahoin toteutettavia tapahtumia ja toimintaa OLVI-säätiön toiminta-alueella. OLVI-säätiö vastaanotti  951 (1054) hakemusta, joista 177 (137) hakijalle myönnettiin…

Ilo yltää kaikkialle – Taysiin toteutetaan maksuton sairaalahuvipuisto

14.12.2021

Särkänniemi ja Tampereen yliopistollinen sairaala toteuttavat huvipuiston Tays Keskussairaalan uuden pääaulan yhteyteen. Maksuton sairaalahuvipuisto on suunnattu pienille potilaille läheisineen. Särkänniemi vastaa…

OLVI-säätiön lahja 130-vuotiaalle kotikaupungilleen – puolen miljoonan euron satsaus menee alueen historian tutkimukseen

5.12.2021

Kolme vuotta kestävän Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää, mitkä olivat Ylä-Savon elämisen ehdot ennen modernin yhteiskunnan muodostumista.

Olvi Oyj käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Jatkamalla selaamista hyväksyt tietosuoja- ja evästekäytäntömme. Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close