Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 9.12.2020

NeuroPitch -kilpailun voittaja etsii suolistomikrobeista uutta hoitoa Parkinsonin tautiin

OLVI-säätiö lahjoitti 65. juhlavuotensa kunniaksi 30 000 euron tutkimusrahoituksen NeuroPitch-kilpailun voittajalle. Kuvassa palkintoa luovuttamassa OLVI-säätiön hallituksen jäsen Minna Aronen, voittaja Filip Scheperjans, Neurocenter Finlandin johtaja Dr. Mikael von und zu Fraunberg ja Neuro2020 – Business meets Science -tapahtuman juontanut Tomi Kaukinen.

Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans HUSista voitti Kansallisen neurokeskuksen ja OLVI-säätiön järjestämän NeuroPitch-kilpailun, jossa etsittiin uusia ratkaisuja ikääntyvien aivoterveyden edistämiseksi. Kilpailu oli osa 8. joulukuuta järjestettyä Neuro2020 – Business meets Science -tapahtumaa.

– Parkinsonin taudin hoitoon tarvitaan täysin uusi lähestymistapa, ja suoli-aivoakseli on sellainen, Scheperjans totesi.

Scheperjansin esittelemässä DISRUPT-PD-hankkeessa Parkinsonin tautiin etsitään uutta hoitomuotoa ulosteensiirron avulla toteutettavasta mikrobiomihoidosta. Noin 25 prosentilla potilaista on normaalista poikkeava suoliston mikrobisto, jolla puolestaan on yhteys taudin oireisiin.  Scheperjansin mukaan on syytä odottaa, että suolistomikrobien siirto terveeltä luovuttajalta vaikuttaisi taudin kulkuun.

– Olemme kehittäneet nopean testin, jolla voidaan tunnistaa ne potilaat, joilla on poikkeava suoliston mikrobiomi, ja alkamassa on hoitokoe jossa selvitetään hoidon tehoa.

Säätiötukea ikääntyvien aivoterveyteen liittyvälle tutkimukselle

Neurotieteiden tutkijoille suunnatun NeuroPitch-kilpailun palkintona oli 30 000 euron tutkimusrahoitus. Kilpailun rahoitti OLVI-säätiö 65. juhlavuotensa kunniaksi. Näin säätiö haluaa tukea vanhusten aivoterveyteen, sairauksien ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen liittyvää neuroalojen tutkimusta. Väestön ikääntyessä huolena on muun muassa muistisairauksista kärsivien määrän kasvu.

NeuroPitch järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja siihen osallistui seitsemän tutkijaa eri puolilta Suomea. Perinteisen tutkimusrahoitushaun sijaan kilpailijat kertoivat tutkimuksestaan kolmen minuutin mittaisessa pitch-esityksessä. Voittajan valinneessa tuomaristossa oli mukana tutkimus- ja yritysmaailman asiantuntijoita.

Kilpailu oli osa virtuaalista Neuro2020 – Business meets Science -tapahtumaa, jossa oli lähes 400 osallistujaa eri puolilta maailmaa. Kyseessä on uusi tapahtumakonsepti, jolla Kansallinen neurokeskus haluaa edistää neuroalan yhteistyötä, nostaa esiin korkeatasoista tutkimusta ja tutkimuksesta nousseita kaupallisia menestystarinoita.

Lisätietoja:

Filip Scheperjans, filip.scheperjans (a) hus.fi
Kansallisen neurokeskuksen johtaja Mikael von un zu Fraunberg, mikael.fraunberg (a) uef.fi
OLVI-säätiön hallituksen jäsen Minna Aronen, minna.aronen (a) ukmuovi.fi, hallituksen puheenjohtaja Heikki Sirviö, p. 0500 676814 ja asiamies Mervi Toivainen, mervi.toivainen(a)olvi.fi, p. 050 5484384

https://neurocenterfinland.fi/

Teksti: UEF /viestintä

 

Share

Related: Tiedotteet


Säätiöverkostolta yli 800 000 euroa rahoitusta pohjoissavolaisille hankkeille

4.9.2023

Viisi Pohjois-Savossa toimivaa säätiötä on myöntänyt osana yhteistyötään apurahoja kolmelle hankkeelle yhteensä noin 825 000 euroa. Hankkeissa tutkitaan ja selvitetään erityisesti Pohjois-Savon alueen ikääntyneiden asukkaiden…

Museoretki mallasjuoman maailmaan – Panimomuseo avautui yleisölle

13.8.2023

OLVI-säätiön ylläpitämän Panimomuseon perusnäyttelytilan remontti on valmistunut. Panimomuseon perusnäyttely on avoinna yleisölle Olvi-oluthallilla sijaitsevissa museon tiloissa arkisin klo 7.00–14.00. Iisalmessa Olvin…

OLVI-säätiö rahoittaa Neurochallenge-​kilpailua neljänä vuonna

24.4.2023

OLVI-säätiö myönsi Savonia-ammattikorkeakoululle 120 000 euron apurahan Neurochallenge-tapahtumasarjan toteuttamiseen. Aivoterveyteen liittyvä innovaatiokilpailu järjestetään neljänä perättäisenä vuonna.

OLVI-säätiön jakamat apurahat vuonna 2022

12.12.2022

Demografinen muutos (väestön kehitys, suuruus ja rakenne sekä väestössä tapahtuvat muutokset), kestävyysvaje ja eriarvoistuminen korostivat säätiön merkitystä osallisuuden kasvattajana toimintavuonna.

Vesiympäristön strateginen tutkimus jatkuu säätiötuella

10.10.2022

Vesiympäristön kestävä käyttö vaurauden ja hyvinvoinnin kiihdyttäjänä -tutkimusohjelman jatkaminen -hankekokonaisuus jatkuu vuosina 2023–2024. Rahoittajina ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, OLVI-säätiö ja…

Haetaan: Vanhuuteen varautumisen koordinaattori

7.10.2022

Vanhustyön keskusliitto yhdessä OLVI-säätiön kanssa hakee vanhuuteen varautumisen koordinaattoria 9.1.2023 alkaen. Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja oman elämän suunnittelua omannäköisen, mielekkään ja hyvinvoivan…