Accessibility tools

Sulje
Tiedotteet | 9.12.2020

NeuroPitch -kilpailun voittaja etsii suolistomikrobeista uutta hoitoa Parkinsonin tautiin

OLVI-säätiö lahjoitti 65. juhlavuotensa kunniaksi 30 000 euron tutkimusrahoituksen NeuroPitch-kilpailun voittajalle. Kuvassa palkintoa luovuttamassa OLVI-säätiön hallituksen jäsen Minna Aronen, voittaja Filip Scheperjans, Neurocenter Finlandin johtaja Dr. Mikael von und zu Fraunberg ja Neuro2020 – Business meets Science -tapahtuman juontanut Tomi Kaukinen.

Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans HUSista voitti Kansallisen neurokeskuksen ja OLVI-säätiön järjestämän NeuroPitch-kilpailun, jossa etsittiin uusia ratkaisuja ikääntyvien aivoterveyden edistämiseksi. Kilpailu oli osa 8. joulukuuta järjestettyä Neuro2020 – Business meets Science -tapahtumaa.

– Parkinsonin taudin hoitoon tarvitaan täysin uusi lähestymistapa, ja suoli-aivoakseli on sellainen, Scheperjans totesi.

Scheperjansin esittelemässä DISRUPT-PD-hankkeessa Parkinsonin tautiin etsitään uutta hoitomuotoa ulosteensiirron avulla toteutettavasta mikrobiomihoidosta. Noin 25 prosentilla potilaista on normaalista poikkeava suoliston mikrobisto, jolla puolestaan on yhteys taudin oireisiin.  Scheperjansin mukaan on syytä odottaa, että suolistomikrobien siirto terveeltä luovuttajalta vaikuttaisi taudin kulkuun.

– Olemme kehittäneet nopean testin, jolla voidaan tunnistaa ne potilaat, joilla on poikkeava suoliston mikrobiomi, ja alkamassa on hoitokoe jossa selvitetään hoidon tehoa.

Säätiötukea ikääntyvien aivoterveyteen liittyvälle tutkimukselle

Neurotieteiden tutkijoille suunnatun NeuroPitch-kilpailun palkintona oli 30 000 euron tutkimusrahoitus. Kilpailun rahoitti OLVI-säätiö 65. juhlavuotensa kunniaksi. Näin säätiö haluaa tukea vanhusten aivoterveyteen, sairauksien ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen liittyvää neuroalojen tutkimusta. Väestön ikääntyessä huolena on muun muassa muistisairauksista kärsivien määrän kasvu.

NeuroPitch järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja siihen osallistui seitsemän tutkijaa eri puolilta Suomea. Perinteisen tutkimusrahoitushaun sijaan kilpailijat kertoivat tutkimuksestaan kolmen minuutin mittaisessa pitch-esityksessä. Voittajan valinneessa tuomaristossa oli mukana tutkimus- ja yritysmaailman asiantuntijoita.

Kilpailu oli osa virtuaalista Neuro2020 – Business meets Science -tapahtumaa, jossa oli lähes 400 osallistujaa eri puolilta maailmaa. Kyseessä on uusi tapahtumakonsepti, jolla Kansallinen neurokeskus haluaa edistää neuroalan yhteistyötä, nostaa esiin korkeatasoista tutkimusta ja tutkimuksesta nousseita kaupallisia menestystarinoita.

Lisätietoja:

Filip Scheperjans, filip.scheperjans (a) hus.fi
Kansallisen neurokeskuksen johtaja Mikael von un zu Fraunberg, mikael.fraunberg (a) uef.fi
OLVI-säätiön hallituksen jäsen Minna Aronen, minna.aronen (a) ukmuovi.fi, hallituksen puheenjohtaja Heikki Sirviö, p. 0500 676814 ja asiamies Mervi Toivainen, mervi.toivainen(a)olvi.fi, p. 050 5484384

https://neurocenterfinland.fi/

Teksti: UEF /viestintä

 

Share

Related: Tiedotteet


OLVI-säätiö tukee lasten ja nuorten ahdistuneisuushäiriöiden hoitoa Lastenklinikoiden Kummien Mielen tila -kampanjassa

8.10.2021

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien laajuus sekä yhteiskunnallinen kokonaisvaikutus ovat Suomessa tällä hetkellä suuret. Jonkinasteisista mielenterveyden häiriöistä kärsii n. 20 % lapsista ja nuorista, kun ahdistuneisuutta…

Pohjois-Savon Liikunta käynnistää OLVI-säätiön rahoittaman ILOLLA-hankkeen

3.2.2021

ILOLLA-hanke tarjoaa inspiroivaa koulutusta ja liikkumisen iloa Iisalmen ja Ylä-Savon alueella toimiville seuroille sekä iisalmelaisille vähän liikkuville tai terveydellisiä riskitekijöitä omaaville yli 55-vuotiaille…

Voimaa Vanhemmuuteen -perheleirit jatkuvat OLVI-säätiön tuella

28.12.2020

Metsäkartanon iloinen perheleiritoiminta saa jatkoa! Jo sadat lapsiperheet ympäri itäistä Suomea ovat päässeet voimaantumaan Nuorisokeskus Metsäkartanon perheleireillä. Voimaa Vanhemmuuteen -hankkeen on tehnyt…

Vuoden 2020 säätiötekoja yhteiseksi hyväksi

10.12.2020

Vuonna 2020 OLVI-säätiö vastaanotti yhteensä 1 054 hakemusta, joista 137 hakijalle myönnettiin apurahaa yhteensä 3,3 miljoonaa euroa. Avustuksia jaettiin niin yksitäisille tapahtumille kuin mittaville hankkeillekin, joiden…

NeuroPitch -kilpailun voittaja etsii suolistomikrobeista uutta hoitoa Parkinsonin tautiin

9.12.2020

Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans HUSista voitti Kansallisen neurokeskuksen ja OLVI-säätiön järjestämän NeuroPitch-kilpailun, jossa etsittiin uusia ratkaisuja ikääntyvien aivoterveyden edistämiseksi.…

OLVI-säätiön lahja 130 vuotta täyttävälle Iisalmen kaupungille kytkee Ylä-Savon osaksi maailman taloushistoriaa

29.10.2020

OLVI-säätiön rahoittamassa laajassa tutkimushankkeessa selvitetään elämisen ehtoja Ylä-Savossa 1600–1800-luvulla. Jyväskylän yliopiston hanke kytkee alueen historian osaksi kansainvälistä keskustelua esiteollisen ajan…

Olvi Oyj käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Jatkamalla selaamista hyväksyt tietosuoja- ja evästekäytäntömme. Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close